Jump to content

Májregeneráló ételek, és tanácsok

2015. 03. 10. 12:30

A máj nyugodtan versenybe szállhat az év dolgozója címért a többi létfontosságú szervvel, ugyanis nélküle, gyakorlatilag halálra lenne ítélve a szervezet. Épp ezért, elengedhetetlen, hogy folytonos regenerálásával, elősegítsük és fokozzuk működését!

Elsősorban, érdemes kéthetente egy regeneráló napot tartani, amikor minden káros szokást legalább arra a 24 órára mellőz az ember.

A máj szempontjából fontosak az olyan élelmiszerek melyek bővelkednek, B12-, C-, A- és K-vitaminban, illetve szénhidrátban. E kettő tényező alapfeltétele a máj normális működésének. Azonban nem mindegy, min keresztül visszük be ezeket a tápanyagokat. Ugyanis a májra kifejezetten méregként hatnak bizonyos élelmiszeradalékok, többek közt, az ételszínezők, az ízfokozók (pl. a nátriumglutamát, ami gyümölcsjoghurtokban is előfordulhat) illetve különböző „E”-k, pl. a benzoesav (E 210) és a hangyasav (E 236).

A májbarát nap során viszont az egész heti károkozást ellensúlyba lehet hozni, ugyanis bizonyos ételek, szinte láthatatlan védőburkot képeznek rajta. Érdemes sok tejcukrot fogyasztani, az ugyanis az ammóniaszint csökkentésével védi, serkenti funkcióját, illetve érdemes egy-egy léböjtnapot is beiktatni, és minél több gyógynövényes teát inni. Oda kell figyelni a szervezet ásványi és vitamin tartalmának egyensúlyára, ugyanis a máj „elfáradása” gyakran jelentkezik krónikus fáradtságérzettel, ám ezt ne kávéfogyasztással csökkentse (ugyanis az káros a májra nézve), hanem a „májnap” beiktatásával. A mindennapi étrendbe érdemes beépíteni sok gyümölcsöt és zöldséget (főként spenótot), illetve a túrót, amit a máj természetes gyógyszereként tart számon a népgyógyászat. Ahogy a nagyöregek és a keleti kultúrák tudói is megmondták, a hosszú élet titka, a 80%-os jóllakottság, azaz nem kell túlterhelni a máj méregtelenítő és lebontó funkcióját, ha nem muszáj. Mindemellett érdemes kerülni a gyógyszerek, altatók szedését, mert ezek tartós bevitele a máskárosodás mellett, veseproblémákat is eredményez.

A helyes vitamin-, és szénhidrát dús táplálkozás mellett érdemes a gyógynövények beépítése a mindennapokba, akár tea, vagy süteményformájában. A következő cikkben arról olvashatnak, mely naturális zöldek nyilvánulnak természetes májgyógyszernek!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:https://c1.staticflickr.com/)