Jump to content

Az acai egészségbogyó

2016. 06. 26. 09:39

A nálunk kevéssé ismert acai, nagyon egészséges, antioxidáns-, ásványi- és vitamin tartalma az ismert zöldségek és gyümölcsök közül a legmagasabb. Igazi egészségbomba, mely a szervezet számára az összes nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazza. Fogyasztása szinte kötelező volna!

A bogyó, az amazóniai esőerdő acai pálmájának gyümölcse, mely ránézésre és ízében egyaránt az áfonyához és a szőlőhöz hasonlítható. Észak-Brazíliában gyümölcsét már évtizedek óta fogyasztják gyógyító hatása miatt.

Az acai bogyó antioxidáns tartalma tízszerese a szőlőének és kétszerese az áfonyáénak, ami sokat elárul, hiszen e kettő közismerten magas antioxidánst tartalommal bír. Az egyik legmagasabb tápértékkel és ásványi anyaggal rendelkező gyümölcsnek tekintik világszerte.

Megtalálhatók benne ásványi anyagok, vitaminok, növényi rostok, nyomelemek tucatjai, melyek hozzájárulnak az emésztési rendszer normális működéséhez, erősítik az immunrendszert, lassítják az öregedési folyamatokat. Az antioxidáns tulajdonságát elfogyasztás után is megtartja, ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök.
Magas E-vitamin tartalma csökkenti az esélyét a rákos megbetegedések kialakulásának, Omega zsírsav tartalma pedig támogatja az idegrendszer megfelelő működését, regenerálja az izomszöveteket, fenntartja a kiegyensúlyozott koleszterin szintet. Gazdag növényi fehérjében, ami a szervezetünkben könnyebben lebontató és szállítható, mint az állati fehérje. Valamint szénhidrátokban is, ezáltal energiával tölti fel szervezetünket.

Fogyasztható szív és keringési problémák esetén is. A gyümölcs súlycsökkentő hatással is rendelkezik. Méreganyag bevitele nélkül képes szervezetünk feleslegesen felhalmozott zsírjait lebontani. Csökkentheti az olyan neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson és az Alzheimer-kór.

Az acai bogyóban található egy teobromin nevű stimunláns, amelynek hangulatjavító hatása van, továbbá vizelethajtó, értágító is egyaránt. Segíti a levegő útját a tüdőben, ezáltal serkenti az oxigénellátást növelvén az állóképességet.

Ezen felül az acai bogyónak baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása is van. Antocianin tartalma miatt elősegíti a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést.
A Michigani Egyetemen végzett 2004-es kutatás szerint, az antocianinok 50%-kal javíthatják az inzulin termelést, így a bogyó gyógyír lehet a cukorbetegek számára is.

Brazíliában az „Amazonas viagrájának” is nevezik. Az ottani népesség nagy része évek óta fogyasztja a gyümölcsöt ital formájában szexuális vágy és a teljesítőképesség növelése céljából.

Az acai bogyót számos módon használják fel, készülhet belőle dzsúz, joghurt, energiaital, édesség, táplálék kiegészítő tabletta.

Mivel az acai bogyó egy valóságos természeti kincs így egyre nagyobb figyelmet kell szentelni a „csodabogyót” termő fáknak, ugyanis ha kivágják a pálma „szívét”, -ami egy igazán értékes alkotóeleme egy speciális salátának - az a növény pusztulását eredményezi. Több szervezet összefogott már az acai pálmák védelmezése érdekében.

 


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: healthydietadvisor.com)