Jump to content

Könnyebben öröklik az elhízást a fiúk

2016. 07. 20. 09:00

Apai ágon jobban öröklődik az elhízásra való hajlam, a férfiak sincsenek biztonságban a plusz kilóktól.

A hízásra való hajlam tovább örökíthető, és nem csak a gének hanem a szerzett tulajdonságok is. Utóbbi eddig elképzelhetetlen volt, de az ausztrál kutatócsoport szerint elképzelhető, és lehetséges is. Ezt tudományosan igazolták is, egérkísérletek végrehajtását követően.

A sydneyi Victor Chang Intézet és Garvan Intézet közös kutatása bizonyította, hogy a megtermékenyítéskor éppen túlsúlyos hím egerek jelentősen emelték a következő alom egyedeinél az anyagcserezavarok kockázatát.

„Eddig úgy véltük, hogy egy csecsemő egészségéről leginkább az anyja tehet azzal, hogy egészségesen táplálkozik a terhesség alatt. Az apák egészségét nemigen vizsgáltuk. Az egérkísérletek most felvetették, hogy ezt a szempontot is érdemes lenne figyelembe venni” – fejtette ki Catherine Suter, a Victor Chang Intézet professzora.

A kutatás három egérnemzedéken át zajlott, és minden új nemzetéknél kimutatható volt, hogy míg látszólag egészséges hím egerek születtek, amint zsíros-cukros ételeket kezdtek fogyasztani, drámai hirtelenséggel reagáltak rá, és különféle veszélyes állapotokat produkáltak. Májuk elzsírosodott, inzulin- és vércukorszintjük a cukorbetegséget megelőző értékeket produkált.

A szakemberek legnagyobb ámulatára a következő generáció hím egyedei még inkább érintettek voltak a fokozott elhízásban, még annak ellenére is, ha apáik zsírmentes ételeket kaptak.

 

 

 

(Forrás: biokalauz.hu | szeniormagazin.hu Kép: pixabay.com)