Jump to content

Mégsem egészséges a chia-mag?

2017. 02. 11. 17:05

A chia-mag magas, 18-30 százalékos rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, sőt! Néhány dologra érdeme odafigyelni!

A chia-mag, magyar nevén aztékzsályamag slágerterméknek számít, ám nem árt néhány apróságot megfogadni. A Nébih a túlzott chia-mag fogyasztás veszélyeire figyelmeztet, ugyanis a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség túllépése emésztési problémákat okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani - hívták fel a figyelmet.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél - írták.

A chia-mag kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetevőként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető. A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt - írták.

Az aztékzsályamag az Európai Unióban "új élelmiszernek" minősül. A Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos chia-mag, már az ősidők óta az ember szolgálatában áll. Egészségjavító és gyógyító tulajdonságai miatt közkedvelt alapanyaga a természetes gyógymódoknak.

A chia mag a szervezet számára elengedhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak, és az alfa-linolénsav elsődleges forrása. Utóbbi a szív- és érrendszer kiegyensúlyozott működését felelős, illetve növeli a jó koleszterin szintjét, míg az omega zsírsavak az ideális működésében játszanak szerepet. Bevitelük azért fontos, mert a szervezet nem képes azok előállítására.

A chia ezen kívül gazdag élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, valamint antioxidáns hatású. Utóbbi a szabad gyökök elleni védelemben játszik jelentős szerepet, illetve az öregedési folyamatok lassításában is.

Az emésztőrendszerre is jótékony hatást gyakorol, ugyanis elmulasztja a gyomorégést, és telítettség érzetet kelt, ami miatt a diétás étrend egyik kedvelt összetevője. De jótékony hatásait csak az ajánlott mennyiség esetén fejti ki!. A 200 grammos chia-mag ára kb. 2000 Ft. 

 

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: staticflickr.com)