Jump to content

Top 5 bor Valentin-napra

2017. 02. 14. 14:15

Valentin-napon sokakban felmerülhet a kérdés: mivel vegyük le a lábáról kedvesünket? Összeállításunkkal azoknak is segíteni szeretnénk, akik csak most ismerkednek a borok világával, vagy éppen a címkével üzennének szerelmüknek.

Ha még nem tudjuk, milyen bort szeret kedvesünk, menjünk biztosra: válasszunk egy szép rozét. A soltvadkerti Frittmann Borászat 2016-os rosé cuvée-je gyengéd, lazacszínű ital, amelynek illatában még az avatatlanok is könnyedén felfedezik a szamóca, a málna és a ribizli világát. Frittmann János nemcsak Cannes-ban, a rozék világversenyén szerez vele díjakat, de hazai rajongótábora is egyre nő: az alacsony alkoholtartalmú bor könnyen iható, könnyen szerethető – még a leánykérést is megkönnyíti, ahogyan a boldogító igen kimondását is.

Sauvignon blanc, chardonnay és muscat ottonel fajták nagy találkozásából született meg 2015-ben Bock József villányi pincéjében. A buborékok és a borok harmóniája fokozatosan teszi bátorrá a szerelmes szíveket, legyen szó első randiról, vagy életre szóló döntésekről.

Sokak számára komoly kihívás megtalálni az igazi lelki társat. Ebben nyújthat segítséget az egri Soul syrah. Kovács Nimród meggyőződése, hogy az egri klíma Franciaország legjobb termőhelyeit idézi, ezért ültetett dűlőibe többek között syrah-t is. Hogy milyen sikerrel, azt az is jelzi, hogy a Soul a legnagyobb nemzetközi versenyekről is sorra hozza az aranyérmeket. A francia fajta némi francia életérzést csempészhet a romantikus estébe – ideális lehet, ha megtaláltuk a hozzánk illő „femme fatale”-t.

Latinos műveltségű a társunk? Esetleg klasszika-filológiát hallgat? Nosza, lepjük meg egy palackkal a hazai borászat doyenjének, Tiffán Edének Carissimae cuvée-jéből. Miközben laza mozdulatokkal kibontjuk a bort, meséljük el, hogyan került elő a Kopár-dűlőben végzett földmunkálatok közben egy sírkőtöredék. Aztán mélyen a társunk szemébe nézve mondjuk el, hogy a Kr. u. 260-ban meghalt 25 éves nőt szerelmes férje úgy jellemezte, hogy „Luciae… candidae, coniugi carissimae…” (A szépséges Luciának, a legkedvesebb hitvesnek.) A klasszikus bordeaux-i házasítás a szívünknek legkedvesebb hölgyet illeti.

Ha nem vagyunk a szavak emberei, akkor sem kell elcsüggednünk. A Lőrincz György nevével fémjelzett egri St. Andrea Szőlőbirtok már eddig is híres volt komplex, kedves borai mellett ötletes címkéiről, így bátran választhatunk egy palackkal tőlük is Valentin-napra. Ha ismerkedésünkben még nem tartunk a lánykérésnél, de már készen állunk a nagy vallomásra, válasszuk az összetett, vibráló pinot noirt, a Csakegyszóvalt. Ha igazán komolyak a szándékaink, szerelmet vallhatunk a négy fehér fajtából (furmint, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc) megszületett cuvée-vel, az Örökkével. Ha pedig kétségeink vannak az este sikerével kapcsolatban, bátran tegyünk el egy palack Akutyafáját is.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)