Jump to content

Egzotikus pitaja, avagy a sárkánygyümölcs

2017. 03. 23. 08:30

Unja már a banánt? Kóstolja meg ezt a színpompás mediterrán gyümölcsöt, a pitaját. Más néven sárkánygyümölcsöt, mely napjainkban egyre gyakrabban bukkan fel a piacokon. Nevét pikkelyes külsejéről kapta.  Elsősorban Közép- és Dél-Amerikában őshonos, de Ázsiában és Ausztráliában is közkedvelt a gyümölcstermesztők körében.

Ha már Dél-Amerika, gondolná, hogy a pitaja is egy kaktusz termése? A kaktusz csak éjszaka virágzik, fehér, illatos virágait más néven “holdvirágnak” vagy “az éjszaka királynőjének” nevezik. Termésének felhasználásán kívül ezt a növényt a különleges formája, virága miatt dísznövényként is ültetik. A virága ehető, ezen kívül teát is készítenek belőle. A termés ősszel érik. Kétféle létezik, piros(pink) és sárga. Fogyasztásra a pirosat termesztik. Fogyasztás előtt a töviseket késsel távolítják el; a pikkelyes változat kézzel is meghámozható.
Mexikóban a gyümölcs héjának töviseit kefével távolítják el.

Felhasználása

Nyersen gyümölcsként eszik vagy gyümölcssalátát készítenek belőle. A piros változata, kockára vágva kiválóan alkalmas koktélok, illetve turmixok készítésére. Húsa tele van magvakkal, hasonlóan a kivihez. A gyümölcshús közepesen édes, magjai ehetőek, ízük a dióhoz hasonlít.

A sárkánygyümölcs kitűnő C-vitamin és antioxidáns forrás, továbbá található benne kalcium és foszfor is. Kalóriatartalma alacsony.
A pitaja csökkenti a vérnyomást és jótékonyan hat a légúti megbetegedésekre továbbá segíti a méregtelenítést,megkönnyíti az emésztést, azonban nagyobb mennyiségben hashajtó hatású.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)