Jump to content

Mindent a ketogén diétáról

2017. 06. 29. 17:05

Hallottál már róla, de nem igazán tudod, mi a lényeges, és hogy egyáltalán mit takar? Segítünk eligazodni a hangzatos diéták világában.

A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben helytálló. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti az energianyerésre a zsírokból. Ennek folyamán jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet un. ketotikus állapotba kerül. Nem éhezik viszont a személy abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával nagy energiabevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak rövid ideig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.

A ketogén diéta hatásmechanizmusa, hatékonysága:

A ketogén diéta lényege, hogy szénhidrátból kevés kerül a szervezetbe, így az energiatermelés nagy része a zsírsav oxidáció során egy kis sejtszervecskében, a mitokondriumokban zajlik, és mintegy melléktermékként ketontestek képződnek (β-hidroxivajsav, az acetecetsav és az aceton). Kutatások során kiderült, hogy a ketontesteknek van görcsgátló hatásuk, ellentétben az antikonvulzív (görcs-és rohamellenes) gyógyszerekkel, amelyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamosságát. A diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcserében, és ez lehet az idegelemeket védő hatás lényege. Másik álláspont szerint a ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonló egy ingerületátvivő vegyülethez (GABA, azaz gamma-aminovajsav), amiből az epilepsziásoknak kevés áll rendelkezésre. Ketogén diéta hatására azonban emelkedik ennek szintje a liquorban (agyvíz). Vélhetően ezeknek, és még más, eddig kellően nem tisztázott hatásoknak köszönhetően működik a ketogén diéta – írja az MDOSZ.

Az igazat megvallva a hatékonyság tanulmányozására – etikai és technikai okok miatt - még nem volt kontrollált, kettős vak (sem az egyén, sem a kezelő nem tudják, hogy a kísérleti vagy a kontroll csoportba tartozik-e a résztvevő), randomizált (véletlen besorolású) vizsgálat, amely a bizonyítékon alapuló orvoslás kívánalmainak a leginkább megfelelne. Viszont kontrollált, randomizált vizsgálat már igen. Itt 73 beteg folytatott ketogén diétát és 73 beteg egyéb terápiában részesült. A 3 hónapos megfigyelés alatt azt találták, hogy a diétázó csoportnál a rohamszám legalább a felére csökkent a betegek 38%-nál, míg a kontroll csoportnál ez csak 6%-nál vált valóra. Még jobb eredménynek tekinthető, hogy a betegek 7%-a lett teljesen rohammentes a ketogén diéta mellett, míg a ketogén diéta nélkül, csupán gyógyszeres kezelés mellett senki nem vált rohammentessé.

Hazánkban a diéta kivitelezése érdekében forgalomban van egy tápszer, amelyet jelenleg a TB teljes mértékben támogat 14 éves életkorig. A tápszer felírásának joga kizárólag az egyetemi klinikák neurológiai szakorvosainak, valamint Budapesten a Bethesda Gyermekkórház neurológusainak kompetenciája. Szerencsére ők kapcsolatban vannak egy otthonápoló szolgálattal, ahol speciálisan képzett dietetikusok segítségével lehet megtanulni a kis betegek szüleinek a ketogén étrend csínját-bínját.

(Forrás: szeniormagazin.hu;biokalauz.hu;mdosz Kép: pixabay.com)