Jump to content

6 furcsa ok a fejfájás hátterében

2017. 07. 06. 09:05

Időjárási változás, stressz, túlterheltség. A legtöbb kiváltó ok már nem ismeretlen a gyakorta fejfájással küszködő számára, ám még a legtapasztaltabb fejfájósoknak is tud újat mutatni az orvostudomány. Olyakor a fejfájást egészen furcsa, sosem gondolt okok is kiválthatják.

A fej, pontosabban az agy nem fájhat, csupán az azt körülvevő szövetek, és a fejből. Sőt, sokszor egy-egy izmunk görcsös összerándulását vagy az egész napos görnyedt tartást is fejünkben érezhetjük a nap végén. De a kevés folyadékfogyasztás, vagy épp az alváshiány is okozhatja. A legismertebb kiváltó okok mellett azonban van néhány más indok, ami szintén durva fejfájást eredményezhet.

Hisztamin-intolerancia

Nem hallottál még róla? Pedig ez is gyakori oka a fejfájásnak. A hisztamin számos sejtre hat és jelentősen hozzájárul a tipikus gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, mert izomösszehúzódást vált ki, ami a görcsös fejfájásként jelentkezhet. A hisztamin-intolerancia ezen kívül a DAO-enzim hiányam miatt is okozhat fejfájást. Az enzim hiánya miatt a hisztaminszintet megemelő ételeket a szervezet nem tudja lebontani, így azok fejfájást, hányingert okozhatnak.

Éhség

Amikor túl keveset eszel, vagy kihagysz egy étkezést, netán drasztikusan lecsökkented a bevitt tápanyag mennyiségét (pl. diéták alatt, hosszas munkaórák során), a vércukorszint leesik, ami könnyedén fejfájáshoz vezet. A fejfájás mellett ingerlékenység, fáradtság, nyűgös hangulat uralkodhat el az emberen, így érdemes odafigyelni az étkezésre.

Menstruáció

A nőknél a menstruáció előtti napokban jelentkezhet tartós, migrén jellegű fejfájás, ami az ösztrogénszint hirtelen lecsökkenéséből fakad. Érdemes megfigyelni, hogy az erőteljes fejfájás a menstruációs ciklussal van-e összefüggésbe, mert ha igen, nem kell aggódni, hamar elmúlik.

Túlzásba vitt edzés

A sport jót tesz testünknek, de nem szabad átesni a ló túloldalára, mert azzal ellentétes hatást érünk el. A legtöbb gyakorlat serkenti a fej és a nyak területén a vérkeringést, aminek következtében az erek kitágulnak, és ez fejfájáshoz vezethet. Ami a testmozgást illeti, hetente 3-5 alkalomnál többet nem ajánlatos mozogni, ennyi sport elég ahhoz, hogy a stressz okozta fejfájást csillapítsa, de ne váltson ki mást!

Görnyedt testtartás

A görnyedt testtartás vagy a sok hajlongással járó tevékenység fokozhatja az izomfeszülést a felső háttájékon és a nyakon, ami a tenziós fejfájás kiváltásának egyik vezető oka. Ennek megoldásaként próbáljuk minimalizálni az izomfeszülést okozó mozgást, és az egyenes, kihúzott háttal való ülést és járást gyakoroljuk.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)