Jump to content

Azok az áldott ideális szénhidrátok

2017. 08. 17. 09:05

Isteni nagy szerencse a kenyér, péksütemény és szénhidrát imádóknak, hogy némely változata a szacharidoknak egyáltalán nem hizlal, sőt. De vajon te a jó fajta szénhidrátokat fogyasztod?

A szénhidrátok nem az ördögtől való tápanyagok, hanem sokkal inkább testünk energiaellátásának fő forrása. Nem csak izmainknak, hanem az agyunknak is szüksége van rá, hogy állandó energiával lássa el azokat. A szénhidrát nem más, mint szén, hidrogén és oxigén keveréke, ahogy neve is sejteti. A közhiedelemmel ellentétben, nem csak a péksütemények és a kenyér tartozik a szénhidrát kategóriába, hanem a cukrok, a már bonyolultabb összetételűnek számító keményítők és a legösszetettebbek a rostok. Ami a kalóriamennyiséget illeti, 1gramm szénhidrát 4,1 kalóriának felel meg.

Carb-phobia

Szénhidrát fóbia? Napjainkban teljes mértékben létező dolog, sőt. Reneszánszát élik a szénhidrátmentes diéták, és szinte már sikknek számít az étteremben is úgy összeállítani a rendelést, hogy az ne vagy szinte alig tartalmazzon szacharidokat. Pedig, nem kellene hanyatt homlok menekülni előlük, mert néhány változatuk nem, hogy nem hizlal, de még jót is tesz a testünkkel.

Bizonyos szénhidrátok képesek napi energiaszükségletünk java részét fedezni, ráadásul a fogyást vagy a szigorú diétát sem befolyásolják. Ilyenek például a természetes édesítőszerek. Ha jót akarsz a testednek a finomított cukor helyett használj és édesíts inkább természetes szerekkel: mézzel, juharsziruppal, alma- vagy körtelésűrítménnyel. A legtöbb káros szénhidrátot, ugyanis szinte észrevétlenül, a cukorral visszük be.

Ezen kívül a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának redukálása is lényeges a kiegyensúlyozott étrend szempontjából, ahogy bizonyos zöldségek ignorálása is. A fentiek tükrében tehát érdemes kerülni a fehér kenyeret, a gabonapelyhet, a pattogatott kukoricát és a lekvárokat is, de a főtt sárgarépa és a mazsola is a tiltólistán van.

Jó szénhidrátok

Az összetett, azaz „jó“ szénhidrátok sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, többek közt vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat, ráadásul glikémiás indexük is alacsony, tehát nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést, ezért hosszú időn át jólakottság érzetet nyújtanak. Melyek ezek?

A teljes kiőrlésű kenyerek és péksütemények, a puffasztott rizs, zabpehely, búza, zöldségek, zöldséglevek, gyümölcslevek, gombák, bab, lencse, étcsokoládé, az olajos magvak, hajdina, szójatej, barnarizs, főtt burgonya, és a trópusi gyümölcsök.

A szénhidrátoktól nem kell menekülni, csupán meg kell válogatni, hogy mely fajtájukat építjük be az étrendbe, és melyeket hagyjuk ki. A „jó” szénhidrátok például hasznosak lehetnek edzés előtt, mert elegendő energiával látják el a szervezetet. Teljes mértékben ignorálni őket, pedig nem szabad!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)