Jump to content

Új őrület: Pegán diéta, amikor a vegán és a paleo találkozik

2017. 09. 15. 09:05

Alapvetően két összeférhetetlen étrendről van szó, elvégre a vegánok nem esznek húst, míg a paleo alapköve a minél gyakoribb állati eredetű termékek bevitele. Ennek ellenére mégis ötvöződött a kettő, és valami egészen futurisztikust eredményezett.

A paleo diéta, amit csak „ősemberdiétának” szokás nevezni az elmúlt évek egyik legfelkapottabb és népszerűbb étrendjévé nőtte ki magát. S legalább annyi követőre, mint ellenzőre tett szert. Azonban, ahogy ez lenni szokott, a hirtelen jött népszerűség az idő múlásával kezd alábbhagyni. Arról persze szó sincs, hogy a paleolit étrend eltűnne, csupán csak átalakul.

Két dudás egy csárdában?

A paleolit vagy paleo diéta az „ősi” táplálkozáshoz tér vissza. Ennek értelmében tiltott két különösen kiemelt „veszélyforrás”: a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.). Hasonlóan nem kívánatos az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított készítmények sokasága, üdítőitalok, alkoholos italok, fűszerek, burgonya, minden színezékkel, ízesítővel, édesítővel ellátott termék. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor termékei. A hús az alapja az étrendnek, itt irányelv, hogy felváltva fogyasszunk mindenféle húsfajtát: szárnyast, nagy vágóállatot, halat, tenger gyümölcseit.

Ezzel szemben a vegán étrend megtagadja a hús és bármely állati eredetű étel bevitelét. Az utóbbi abban tér el, hogy mindenféle állati eredetű étel (pl. tej, tejtermékek, tojás) fogyasztása tilos. Az e fajta életmódot követők nagy figyelmet szentelnek az egészséges étkezésre, és javarészt biotermékek szerepelnek az elfogyasztottak között. Az életmód választásának okai leggyakrabban az állatok leölésével, és az egészségtelen, kemikáliákkal teli ételekkel kapcsolatosak. De nem csak az étkezésben mellőzik az állatok „kizsákmányolását” és fogyasztását, hanem a mindennapokban is. Az igazi vegánok például nem hordanak állai eredetű ruhákat sem.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan olvad össze egy húsevésen alapuló étrend egy húsignorálóval?

Pegán, amikor az ősember találkozik a vegánnal

A pegán diéta ötvözi magában a két étrendet, méghozzá nem is akárhogy. Az Amerikából származó diéta lényege, hogy felhasználja a paleo alapelveit, miközben több rostot és magvat tartalmaz, azaz jóval rostgazdagabbá téve a táplálkozást.

Mark Hyman, a Cleveland Medical Centre orvosa, a „pegán” elnevezés kitalálója szerint ez az étrend a lehető legjobb és legideálisabb a szervezet és a bolygó szempontjából egyaránt. Mivel a pegán diéta mindkét étrendből a legjobbnak talált élelmiszereket válogatja ki, így hatékonyságát ebben látja Hyman.

Az ideális pegán diéta tehát a következőképp néz ki: rengeteg zöldség és gyümölcs, amely ne mellőzi a jó zsírokat és a fehérjéket, viszont a tejterméket a glutént és a cukrokat kerülni kell.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com, freegreatpicture.com)