Jump to content

Fogfájás ellen fokhagymás burgonyakrémlevessel

2016. 02. 13. 14:00

Bizony van az a fogfájás, amikor a farkaséhséget pillanatok alatt háttérbe szorítja, és csak a hangosan korgó has emlékeztet arra, hogy bizony valamit enni kéne. A rágás okozta fájdalom ugyanakkor gyorsan kedvét szegi az embernek az evéstől. Ilyenkor ne felejtsük el a krémleveseket, melyek nem csak táplálóak, de nagyon finomak és rágásmentesek! Ha fáj a fogad, próbáld ki, ha nem akkor is!

A burgonyakrémleves tápláló, kellemes teltségérzete hosszantartó és legnagyobb előnye, hogy bizony nem kell rágni. A krémleves szinte bármivel megbolondítható. A hagyományosabb ízek kedvelőinek a fokhagymás, míg az ínyencebbeknek a spenótos változat is szóba jöhet.

Fokhagymás burgonyakrémleves:

 

  • 0.5 kg burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 dl tej (ízlés szerint)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem ízlés szerint (szárított)
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • ételízesítő ízlés szerint

 

Elkészítése:

Meghámozzuk a burgonyát és sós vízben megfőzzük a félbevágott a vöröshagymával. Egy másik edényben a finomra vágott fokhagymát illatozásig pirítjuk (de vigyázzunk nehogy megégjen, mert keserű lesz az íze!).

A burgonyát és a víz felét egyneművé turmixoljuk a bennefőtt vöröshagymával, majd a pirított fokhagymára öntjük és tovább főzzük. Hozzáadjuk a tejet és a tejfölt, majd kedvünkre fűszerezzük.

Spenótos burgonyakrémleves:

 

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 90 dkg burgonya
  • 2 db halványító zeller (levél)
  • 1.2 l zöldség alaplé
  • 25 dkg spenót
  • 20 dkg krémsajt (alacsony zsírtartalmú )
  • 3 dl tej (vagy száraz sherry)
  • só ízlés szerint (kevés)
  • bors ízlés szerint (durván őrölt)

 

Elkészítése:

A hagymát, fokhagymát, a burgonyát apróra, a  zellerlevelet finomra vágjuk, és  feltesszük főni az alaplében.

Sózzuk-borsozzuk, de csak enyhén (hisz az alaplé sósságát nem hagyhatjuk figyelmen kívül). 20 percig gyöngyözve főzzük, majd adjuk hozza a spenótleveleket. A krémsajtot kevés tejjel (vagy sherryvel) simára keverjük, hozzáadjuk a félkész leveshez, és az egészet összeturmixoljuk. További 10 percig főzzük. Kész is!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: vegetarguide.no Recept: mindmegette.hu)