Jump to content

A fejfájás, a b12-és magnéziumhiány összefüggése

2015. 05. 22. 12:30

Magyarországon a lakosság 40%-a állandó migrénes illetve görcsös fejfájdalmaktól szenved. A probléma gyökere sok mindenre visszavezethető, de sok esetben az életmódból fakad, így nem is gondolná, milyen egyszerűen orvosolható.

A nem megfelelő életmódból fakadó migrénes fejfájás gyógyszerbevétel helyett, sokszor könnyen elmulasztható magnézium és B12 vitaminszedéssel, ugyanis ezek hiánya számos komoly problémát előidézhet.

A hiánytünetek nagyon változóak. Első sorban migrén, fejfájás gyötörheti az illetőt, de gyakran előfordul magas vérnyomás, szapora szívverés, izomgörcs, és remegés is. Rosszabb esetben depresszió, zavartság, szorongás is felléphet. Az oka ezeknek a tüneteknek az, hogy ilyenkor az izomműködés, és az idegrendszer is kibillen egyensúlyából. A hiány okozta görcs és izommegfeszülés kihat a test minden részére. Ebből fakadóan könnyen kialakulhat migrén, vagy szapora szívverés is.

A rossz életmód és az állandó stressz szinte felfalja az embert, és e kettő sokszor fájdalom formájában koncentrálódik. Ebből fakadóan, igenis meg lehet előzni a nem öröklött tényezőkből fakadó fejfájások bármely típusát, ha az ember odafigyel arra, hogy mit eszik, és mennyit mozog.

Megelőzvén a hiánytüneteket, érdemes változatosan étkezni. Ez alatt sok hús, tejtermék, gyümölcs és zöldség elfogyasztása javallott. A legtöbb B12 vitamin a tejtermékben található, a magnézium viszont a gyümölcsben és zöldségben rejlik. A magnézium és B12 vitamin a szervezet számára elengedhetetlen. Mindkettő az idegrendszer és az izmok normális működéséhez szükséges. Fokozottan kell ügyelni a B12 vitamin bevitelre, hiszen azt a szervezet képtelen előállítani, csak külső forrásból kerülhet be. Az étkezés mellett nem szabad hanyagolni a testmozgást sem, ugyanis a stressz levezetés egyik legjobb módja, illetve boldogsághormont szabadít fel, és ellazítja az embert.

A témával kapcsolatban számos hasznos cikket találhat még az oldalon!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://howtolivegreatlife.com/)