Jump to content

Védd a környezetet, ne légy bürokrata!

2016. 09. 20. 19:05

Nem is sejtjük, hogy hétköznapi cselekedeteink, szokásink milyen hatással vannak a környezetünkre. Ott spórolhatunk, ahol nem is sejtenénk: például az ügyintézések során.  

Nem is sejtjük, hogy hétköznapi cselekedeteink, szokásink milyen hatással vannak a környezetünkre. Például a bürokrata hozzáállás nagyon is környezetkárosító hatású! Hiába az első gondolatunk, hogy nem rajtunk múlik, a mi hozzáállásunk is rengeteget jelent.

Egy felmérés során kiszámolták, hogy rengeteg üzemanyagot pazarolunk például azzal, hogy e-mailek helyett hivatalos leveleket küldünk szerte az országban, vagy a világban. Igaz, hogy ehhez is elektromos áram szükségeltetik, mégis kevesebb környezeti igénye van egy gyors e-levélnek, mint a postai küldeménynek.

Szintén nem mindegy, hogy a csekkeket, számlákat papíron kérjük-e (ami rengeteg fa kivágásával jár), vagy elektronikus úton fizetjük? Ugyanis a postára autózni szintén környezetkárosító lehet – persze mehetünk kerékpárral is. A nyomtatások esetén nem csupán a papírigénnyel kell számolni, hanem a tintapatronok szennyezésével is, ami festékek, csomagolások, valamint műanyag alkatrészek tömkelegét jelenti.

Láthatjuk tehát, hogy a környezetünk védelméért akkor tudunk a legtöbbet tenni, ha komplex módon gondolkodunk, és hétköznapi szokásaink mindenféle szegmensét átgondoljuk. A „gyűjtögető életmód” vajon segít-e rajtunk? Rengetegen vallják, hogy biztonsági okokból kérik papíralapon a bankszámlakivonatukat, a csekkjeiket, vagy intézik így az átutalásokat. De azért érdemes belegondolni, hogy ezzel hány dobozt töltünk meg évente, valamint hogy hányszor vettük elő ezen dokumentumokat? S ha mégis, az elektronikus forma nem helyettesíthette volna…?

Ma már rengeteg online háttértár áll rendelkezésre, hogy azt a kifogást is elvethessük, a számítógépen tárolt információk sérülékenyek. Egy megbízható elektronikus felhő, vagy online rendszer segítségével tényleg semmi szükségünk nem lesz arra, hogy pazaroljuk a Föld értékeit. Ne feledjük: az újrahasznosítás nem megoldás, csupán aprócska csepp a rengetegben, ami szintén magas energiaigénnyel rendelkezik.

 


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)