Jump to content

A macska és a kismama nem fér meg egy szobában?

2016. 10. 19. 09:05

Valamiért évtizedek óta az a hiedelem honol a közvéleményben, miszerint a bársonytalpú halálos veszélyt jelent a babára, holott ez nem igaz. Még a rosszul megmosott saláta is nagyobb fenyegetés, az állapotos nőre, mint a cica.

A téves vélekedés szépen lassan beleitta magát a köztudatba, ami a kóbormacska állomány durva növekedéséhez vezetett, hónapról hónapra. Az elárvult bundás barátok bűne pedig nem volt több annál, hogy a veszedelmes nevű toxoplazmózist hordozhatja, akárcsak a zöldségeken megmaradt föld vagy a nyers közepű hús. Utóbbiak mégsem lettek egyenértékűek a kismamákra veszélyes halálos kórterjesztőkkel.

Toxoplazmózis

Első hallásra valóba nem túl bizalomgerjesztő elnevezés, amitől a hipochonderek valószínűleg már rögvest dobnák be a cicust a hordozóba, hogy melegebb égtáj felé küldjék, pedig a riogató terminus mögött egy ártalmatlan tünetegyüttes lapul, amit nagy valószínűséggel már mindenki élete során egyszer elkapott.

A toxoplazmózis fertőzés ugyan a macskákban szaporodik, de bármilyen más meleg vérű élőlény lehet gazdateste, és a kórokozó csakis akkor kerül be a szervezetbe, ha az ember a cicaürülékkel való érintkezés után nem mos kezet. Utóbbi előfordulhat, de valljuk be, nem sűrűn. Ha mégis megtörtént, pánikra semmi ok, mert a fertőzés észrevétlenül lezajlik, és csak nagyon kevés esetben okoz lázat, torokfájást vagy izomfájdalmat. A macska ürüléke (mert csak az fertőző) egyébként két hétig tud csak fertőzni, de ha nem kijárós állatról van szó, akkor nulla az esélye annak, hogy betegséget terjesztene, de ellenkező esetben sem előírásszerű.

A köztudatban mégis az él, hogy a macska veszedelmes jószág a terhes nőkre nézve, és csupán csak azt az egyet felejtik el sokan, hogy aki már valaha érintkezett macskával – többször, többfélével- az átesett a tűzkeresztségen, így szervezete ellenáll a betegségnek. A terhesség ideje alatt is. Épp ezért nem kell félni a macskától, és megszabadulni sem kell tőle, mert a gyakorlatban nem okoz vetélést, betegséget.

A teljes megnyugtatás végett pedig létezik egy laborvizsgálat, ami megmutatja, hogy a kismama átesett már a toxoplazmózison, tehát védettséget élvez vagy sem. Utóbbi esetben sincs ok az aggodalomra, mert a bársonytalpú ürüléke fertőz, nem a macska! Az ürülékkel való érintkezés is csak abban az esetbe jelkent problémát, ha utána elmarad a kézmosás.

(Forrás: biokalauz.hu | marmalade.hu | Kép: pixabay.com)