Jump to content

A nagy dilemma: kontaktlencse vagy napszemüveg?

2016. 10. 25. 09:05

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. De kinek ajánlott inkább a kontaktlencse és kinek kellene inkább a szemüvegnél maradnia?

Közel-és távollátás esetén általában mindkét változat szóba jöhet, de kancsalság és bizonyos szemtengely ferdülések esetén csak szemüveg hordható.

A szemüvegkészítés nagyjából a 13. szászadtól él a köztudatban, így az sokkal elfogadottabb, mint a kontaktlencse. Utóbbi azért kelhet némi ellenszenvet, mert mégiscsak közvetlenül a szembe kell helyezni, és sokan már csak a gondolatától is rosszul lesznek, nemhogy gyakorlatban lévő kivitelezésétől.

A szemüveg előnye, hogy nem kell a szeme nyúlkálni, nem okoz fertőzést, nem irritálja a szemet. A modern technológiának hála speciális fény- és kékfényvédő réteggel látják el, illetve napsugárzás elleni védelemmel is. Az ideálisan kiválasztott szemüveg öltöztet, így az a feltételezés nem állja meg a helyét, miszerint a szemüveg nem divatos. Egyetlen hátránya, hogy bizonyos pozíciókban kényelmetlen a viselése.

A kontaktlencse a szemüvegelleneseknek megoldása, és népszerűségét annak köszönheti, hogy láthatatlanul orvosolja a látásproblémákat. Két változata: a kemény és lágy létezik. Utóbbi inkább sportoláshoz ajánlott, illetve az alacsony dioptriaszám esetében szokták ezt javasolni, a keménylencsét, pedig nagy dioptriaszámnál. Utóbbi megszokása időbe telik a szemnek, mert olyan érzetet kelt, mintha valami szúrná, irritálná. Jó tulajdonsága viszont, hogy a szem több oxigénhez jut, ezért csökken a fertőzés kockázata.

Előnye nagyjából ebben ki is merül. Hátránya sajnos még mindig több van, például a nem megfelelő tárolásból/használatból fakadó fertőzésveszély, illetve az ára. Míg a szemüveg esetében drága lencsével, drága kerettel is megvan közel 130 000-150 000 Ft-ból, addig a kontaktlencse rendszeres használata jóval többre rúg egy év alatt. Utóbbit rendszeresen cserélni kell, míg a szemüveg 4-5 évig is jó.

Mielőtt választanál, mérlegelj és kérd ki egy szakember véleményét.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)