Jump to content

Orális szex, kapaszkodó, mosdó- mi a kapocs a három dolog között?

2017. 02. 14. 08:30

F betűvel kezdődik, és nagyon ódzkodunk tőlük.

 

Igen a fertőzésekről van szó. Télen-nyáron örökzöld téma ez, mert van, aki még mindig nem éri miért van szükség a rendszeres kézmosásra, arról nem is beszélve, hogy hihetetlen közhiedelmek uralkodnak a témában. Ezért, összegyűjtöttük a legérdekesebb dolgokat a fertőzésekről, vírusokról és baktériumokról, amelyek gyakorlatilag körülvesznek még most is.

Fertőzés, vírus, baci, kórokozó

A fertőzés egy idegen faj káros megtelepedését jelenti a gazdaszervezetben. A fertőzés során a fertőző organizmus a gazdaszervezet erőforrásait kívánja felhasználni annak érdekében, hogy a gazdaszervezet kárára szaporodjon. A fertőző élőlény a normálistól eltérő funkciót is okozhat, esetleg elpusztíthatja a gazdaszervezetet, ez esetben kórokozónak is nevezzük. Fertőző organizmus lehet baktérium, gomba, állati egysejtű, többsejtű állati parazita vagy vírus.

Öröm az ürömben, hogy szinte az összes élőlényben található idegen fajokból származó kolónia, melyek így együtt szimbiózist alkothatnak. Ilyen például a számos Staphylococcus faj, mely az emberi bőrön is fellehető. Ezek egyike sem tekinthető fertőzésnek. Viszont az ilyen jellegű együttélés és a fertőzés közötti határ meghúzása csak a körülmények kérdése. Egy eredetileg nem fertőző együttélés is válhat pillanatok alatt azzá, ha a szükséges feltételek adottak.

Velünk és bennünk élnek

Az emberi szervezetben nem csak a fent említett faj található. Csak a kezünkön, hozzávetőlegesen 200 különféle baktérium él. Tenyerünk a bacik „melegágya”, sőt az alkaron is ugyan úgy fellelhetők. De nem csak a bőrfelszínen, hanem a belekben, a szájban, az orrnál, és több helyen is találhatók. Ezek nem okoznak fertőzést.

A Public Library of Science tudományos lapban olvashatók szerint az ember 0,75-2,25 kilogrammnyi baktériumot hordoz a testén, és mindenki egyedi baktérium kompozícióval rendelkezik.

A káros baktériumokat viszont több helyen is összeszedhetjük, pillanatok alatt. A tömegközlekedés az első számú forrása a baciknak, amelyek a kapaszkodókon, üléseken, de még a levegőben is megtalálhatóak. Szintén hasonlóan „fertőző” egy fesztivál is, ahol a csókkal vagy néhány kellemes pásztoróra során baktériumok tucatja cserél gazdát. Ha pedig már szex, az is kiderült, hogy az orális élvezetnyújtás közepette számos baktériummal találkozhatunk, nem beszélve a nemi betegségekről.

Grátisz érdekesség, hogy a lakás is hemzseg a kórokozóktól, a legkedveltebb pontjai pedig a távirányító, a konyharuha, a kávéfőző víztartálya, a vágódeszka, és a kulcsok. Érdemes, tehát odafigyelni.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)