Jump to content

A klisémentes önéletrajz titka

2017. 04. 27. 17:05

A jó önéletrajz nélkülözhetetlen, főleg manapság, amikor - kis túlzással élve-, szinte olimpiai teljesítmény kell ahhoz, hogy egy pályakezdő munkát találjon. De mitől jó egy önéletrajz? Például attól, hogyha a klisévé vált szavakat kihagyod. Ezeket ne írd bele, ha nem akarod, hogy sablonosnak tűnj.

Az önéletrajz írás nagy dilemmája, hogy mennyire legyen sematikus vagy egyedi a rövid motivációs bemutatkozó, és ennek hozadékaként, milyen nyelvezet, szóhasználat szerepeljen benne.

Míg korábban az önmagát „csapatjátékos” vagy „lelkes” címkével illető munkakereső egyedinek számított, addig mára ez annyira megszokott lett, hogy jobb ezeket inkább le sem írni.

Íme, a kifejezések listája, amelyeket azonnal töröljünk ki az önéletrajzunkból, ha csak a hely kitöltésére írtuk be konkrét példák nélkül, vagy ha csak amiatt tettük be őket, mert úgy gondoltuk, hogy annyira elterjedtek, hogy "kötelező" őket használni! (Ha alá tudjuk támasztani a korábbi munkahelyeinken elért sikerekkel, megtöltjük tartalommal ezeket a kifejezéseket, akkor természetesen helyük van az önéletrajzban!). Ezeket kerüld el, ha nem akarsz sablonossá válni!

"Szorgalmas vagyok!"

"Jól dolgozom nagy nyomás alatt!"

"Képes vagyok teljesen önálló munkavégzésre!"

"Csapatjátékos vagyok!"

"Problémamegoldó hozzáállással rendelkezem!"

"Jó kommunikációs készségeim vannak!"

"Proaktív vagyok!"

"Lelkes munkaerő vagyok!"

"Kiváló írásbeli készségekkel rendelkezem."

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu;profession.hu | Kép: pixabay.com)