Jump to content

4 tipp, hogy a hőségben is jól aludj

2017. 07. 13. 16:29

Nyáron az alvás is nehezebb. Az átmelegedett hálószobában sokszor a ventilátor sem bizonyul elégnek, és a kitárt ablakon is csupán a meleg ömlik be. A kánikulának első sorban alvásunk látja a kárát, de pánikra semmi ok, mert van 4 tuti biztos és bevált módszerünk, ami a nyári melegben is álmot hoz.

A júliusi hónap igen kemény forróságot és kánikulát hozott, de a java még hátra van. Szervezetünknek azonban a melegben is alvásra van szüksége, sőt. Viszont testünk számára az ideális hőmérséklet az alváshoz 20-21 fok között alakul. Az ennél magasabb hőfokban nehezen vagy szinte egyáltalán nem megy az elalvás. De mit lehet tenni, ha kint tombol a nyár, és bár a falak sem bírják az állandó forróságot?

Gélmatrac

Jó, ezt pont nem egy filléres megoldás, viszont hosszú távon megéri rá beruházni. Egyrészről növeli az alváskomfort érzetet, ezáltal kiváló pihenést biztosít. Másfelől remek alátámasztást és kiváló hőérzetet nyújt. A gélmatrac összetételénél fogva természetesen hűt, és elvezeti a felesleges hőt, ami a tartós 24 fok feletti külső hőmérsékletnél nem egy hátrány.

Ágynemű

Triviális, de olykor az ágynemű is rátesz egy lapáttal. Ha a téli takarót nem cseréljük le nyárira, és azon fekszünk, alulról igencsak fűteni fog. A téli takaró elvégre pontosan arra lett tervezve, hogy jól szigeteljen és tartja a meleg levegőt, így ha nyáron is azzal alszunk, ne csodálkozzunk.

Ellenben a tavaszi, nyári időszakra tervezett vagy az úgynevezett „négy évszak” paplanok jó szolgálatot tesznek. Utóbbi télen és nyáron is használható míg előbbi jól szellőzik és épp annyi hőt ad, amennyire szükségünk van.

Vizes törülköző

A világ egyik legjobb és legegyszerűbb dolga nyáron. Lefekvés előtt egy nedves törülköző a tarkóra vagy a karra pillanatok alatt megteremti a kellemes hőérzetet. Fokozhatod a dolgot, ha bekapcsolod a ventilátort, mert a bőrödet érő hideg borogatás, és a ventilátor légkeverésének együttes hatására, még talán fázni is fogsz!

Figyelj a vízhőmérsékletre!

Szintén nagyon hatékony módszer a test lehűtésére és az éjszakai alvásképtelenség megelőzésére, ha közvetlenül lefekvés előtt megyünk el fürdeni. Ilyenkor a megszokott forró fürdő helyett a közepes, már-már hideg vizet helyezzük előtérbe, mert ezáltal testünk lehül, így az elalvás is könnyebben és gyorsabban fog menni.

Sőt a maximális hatékonyság elérése érdekében a fürdő után már tehetjük is a nyakunkba a langyos, hideg vizes törülközőt, és indíthatjuk a ventilátort, mert eme hármas kombináció garantáltan távol tartja a forróságot éjszaka.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)