Jump to content

Testünk váza: 7 érdekesség a csontjainkról (x)

2023. 12. 19. 13:56

Testünk váza egy életen át cipeli súlyunkat, mégis alig ismerjük. Tudtad például, hogy a babáknak több csontjuk van, mint a felnőtteknek? Vagy hogy estére akár 1 centivel is alacsonyabbak vagyunk, mint reggel? Összegyűjtöttünk 7 érdekes tényt a csontjainkról.

HÁROMSZÁZBÓL KÉTSZÁZ LESZ FELNŐTTKORUNKRA

Amikor megszületünk, még háromszáz csontunk van, ám felnőttkorunkra csak kétszázhat marad, ami úgy lehetséges, hogy néhány közülük még kiskorunkban összenő. Korábban részben azért nem forrnak össze, hogy a baba könnyen kibúj­hasson a szülőcsatornán, részben pedig azért, hogy követhesse a térfogat-növeke­dést. A legnagyobb csontunk a combcsont, a legkisebb pedig egy hallócsont a fülünk­ben. A legtöbb csont a lábfejünkben van. Meglepő, de az összes állomány negyedét is kiteszik!

 

HIHETETLEN, DE 30%-A VÍZ

Nem is gondolnánk, de csontjaink har­minc százalékát víz alkotja. Ezenkívül található benne magnézium, kalcium, kar­bonát, foszfor és fluorid – ezek biztosítják a keménységét és szilárdságát. Rácsos szer­kezete miatt strapabíró: a szervezetünk legkeményebb szövete. Legerősebb az áll­kapocscsont – ez törik a legnehezebben.

 

KÉPES A REGENERÁLÓDÁSRA SÉRÜLÉSE UTÁN

Csontjaink képesek a gyógyulásra, vagyis regenerálódni egy esetleges törés után. Erre azonban fogaink nem ké­pesek, ha letörik egy darab, nem nő vis­sza, mert a fogzománc nem élő szövet.

 

ESTÉRE ALACSONYABBAK VAGYUNK

Azzal, hogy az evolúció során az em­ber felegyenesedett, nagy súlyt helye­zett a gerincoszlopra, főként az ágyéki sza­kaszra. Csontozatunk azonban képes alkalmazkodni a terheléshez, ezért van az, hogy aki rendszeresen sportol, annak a csontjai megerősödnek.

Este pedig mind­annyian egy centivel alacsonyabbak va­gyunk, mint reggel, mert a porckorongja­ink a nap folyamán egyre szorosabban préselődnek egymáshoz.

 

TALPUNKRA TESTSÚLYUNK KÉTSZERESE NEHEZEDIK

Sétálás során testsúlyunknak csak­nem kétszerese nehezedik a talpunk­ra. Ez komoly terhelést jelent, hiszen átlagosan napi tízezer lépést teszünk meg.

 

CSONTJAINK ÉLETÜNK SORÁN FOLYAMATOSAN MEGÚJULNAK

Vázrendszerünk nem egy változások­tól mentes, állandó szerkezet, hanem életünk során folyamatosan módosul; egy év alatt csontvázunk 10 százaléka épül át. Gyerekkorunkban fejlődik a leggyorsab­ban, és körülbelül a huszonötödik élet­évünkig tart a növekedése. Aztán ahogyan idősödünk, csontjaink ásványianyag-állo­mánya, elsősorban a kalciumtartalmuk csökken, és ezzel veszítenek keménysé­gükből.

 

TÁMOGATHATOD D-VITAMINNAL, KALCIUMMAL, FOSZFORRAL, K-VITAMINNAL, MAGNÉZIUMMAL, CINKKEL ÉS MANGÁNNAL

A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához, a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához és hasznosulásához is. Fontos tudni azt is, hogy normál csontozatunk fenntartásá­ban a K-vitamin, a kalcium és a magnézi­um mellett olyan nyomelemek is részt vesznek, mint a cink és a mangán. Biztosítsunk belőlük eleget!

(Forrás: Béres)