Jump to content

A hajhullás 9 leggyakoribb oka

2017. 07. 19. 19:05

A hajvesztés igazi mumus: rettegünk tőle, ám ahelyett, hogy szembe fordulnánk a problémával, inkább csak rejtegetjük. Pedig a hajhullás legyakoribb okai egy kis odafigyeléssel könnyedén megszüntethetők.

Sokan kétségbeesve tipródnak a hajkefét bámulva a kihullott tetemes hajtömeg láttán, pedig nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, mert teljesen hétköznapi dolgok is kiválthatják az intenzív hajvesztést. Azonban álljon bármelyik változata is a háttérben, még ideje korán érdemes elkezdeni a hajregenerálást, hogy a kopasz foltok, és ritkás haj elkerülhetővé váljon.

Dús hajból pár szál?

Az is könnyedén előfordul, akár rövid időn belül, és bizonyos árnyalatok sokkal fogékonyabbak rá, mint a többi. A szőke és hasonlóan világos árnyalatú hajnál a hajhullás sokkal szembe tűnőbb és gyakoribb is, aminek magyarázata az evolúcióban keresendő.

Noha a szőke hajú emberek büszkélkedhetnek a legtöbb hajszállal, átlagosan 140 ezer darabbal, mégis ez a hajtípus a legvékonyabb és egyben a legtörékenyebb is. A szőkéket a barnák követik 90 ezer hajszállal, majd a fekete és sötét árnyalatok zárják a sort. Utóbbi hajszínnel megáldott emberek dúsabb hatású és erősebb hajszálaknak örvendezhetnek, mert míg a világos haj átlagosan fél milliméter vastag, addig a fekete hajszálak legalább 1,5 milliméteresek.

A hajvesztés leggyakoribb kiváltói

A hajhullás okai között teljesen hétköznapi dolgok is felbukkannak, amelyek nem igényelnek különösebb orvosi beavatkozást.

De mindenekelőtt le kell szögezni a normális és a krónikus hajhullás közti különbséget. Előbbi kategóriába a napi 60-100 hajszál elhullajtása tartozik, utóbbiba viszont a 100-nál több. Bizonyos esetekben, például a terhességet követőn ez a mennyiség 500 hajszálra növekedhet. A csomókban hulló haj mellett szintén a krónikus hajhullás jele, ha a kinövő hajszálak nem pótolják az elvesztetteket, így kopasz foltok jelennek meg a fejtetőn.

A már krónikus, azaz 100 hajszálnál intenzívebb hajvesztést előidéző tényezők egyik leggyakoribb kiváltó oka a vitaminhiány és az egyoldalú táplálkozás. Az A-, E-, H- (biotin) és B-vitaminok, a cink, a vas, a szilícium, a folsav hiánya könnyedén vezet a haj gyors kihullásához. A tápanyaghiány okozta hajhullást étrendkiegészítők szedésével könnyen orvosolni lehet. Érdemes a koncentrált formában, mindegyik tápanyagot tartalmazó Revalid hajkapszulát kipróbálni, ami nem csak táplálja, de regenerálja a sérült hajat, és segít annak gyorsabb visszanövésében.

A nem megfelelő táplálkozás mellett szintén nagyon gyakori a stressz okozta hajhullás. A feszültség okozta hajhullás esetén a probléma forrását kell felfedezni, és megoldást találni rá. Alternatív stresszlevezetési módok, mint például a sport kifejezetten hasznodra válhat a gondolatok rendezéséhez.

Emésztési, felszívódási zavar is okozhat hajhullást, illetve krónikus gyulladás a szervezetben, de gyógyszer mellékhatásaként is felbukkanhat. Szintén nagyon intenzív hajhullást okoz a vashiányos vérszegénység, ami nem csak a hajszálak elvesztésével, hanem a haj töredezésével, élettelenségével jár. Hasonló tüneteket produkál a pajzsmirigy működésének zavarai.

Mindemellett a túlzásba vitt hajmosás, a rendszeres magas hőfokon történő hajformázás (hajvasalás, szárítás), valamint a hajfestés is igencsak nagy terhelést ró a hajra. Az örökletes tényezők pedig szintén szerepet játszanak, habár az inkább csak a férfiak esetében lényegesebb.

A fentiekből tehát látszik, hogy a haj megfelelő táplálásával, a megfelelően megválasztott, kíméletes samponnal és balzsammal, sokat tehetünk azért, hogy a hajhullás megálljon, és újra egészséges, dús haj nőjön helyette. Légy büszke a hajadra!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)