Jump to content

A legfinomabb 5 hajnövesztő étel

2017. 07. 26. 15:55

Néha nem a boltok és drogériák tömött polcain kell keresgélni a hajnövesztő csodaszereket, hanem a konyhában. Finomak, egészségesek, és még a hajadnak is jót tesznek – van ötleted mely ételek ezek?

Használhatatlan hajnövesztő praktikákkal már tele a padlás, így nem csoda, ha már kételkedve tekintünk a gyors növést ígérő írásokra. Nos, a legtöbb hajnövesztő praktikával az a baj, hogy csak kívülről táplálják a hajat, ami azért nem szerencsés, mert a hajhagymák is az ételekből származó vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket alakítják át tápanyaggá. Épp ezért a hajnövesztést az étrend megreformálásával kell kezdeni.

Mit egyél a gyorsan növő hajért?

A-, E-, H- (biotin) és B-vitaminok, a cink, a vas, a szilícium, a folsav. Röviden és tömören a hajhagymáknak a felsoroltak közül mindegyikre szüksége van ahhoz, hogy gyorsan növekedjen, valamint selymes tapintású, egészséges megjelenésű legyen. A fentiek hiányában ugyanis krónikus hajhullás, töredezett hajvégek, élettelen, szénaboglya tapintású hajkorona lesz a végeredmény.

Pánikra azonban semmi ok, mert némi tudatos táplálkozással, nem csak egészségessé teheted, hanem a tincsek felbukkanását is felgyorsíthatod. Lássuk a legjobb hajnövesztő életeket!

Marhahús és sovány vörös hús

A hajhagyma legalapvetőbb tápanyagszükséglete a fehérje és a cink, amelyek a húsokban megtalálhatóak. Fehérje és cink hiányában a haj növekedése lelassul, a hajhagymák élettelenné válnak és kihullanak. Próbálj mindél többször legalább egy kis adag húst elfogyasztani minden nap, mert cserébe hosszú, egészséges és gyorsan növő hajszálakra számíthatsz.

Csemegepaprika

A csemegepaprika több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, ami már csak azért is előnyös, mert a C-vitamin antioxidáns hatású, így minél több jut belőle a szervezetbe az annál jobb. Antioxidáns lévén óvja a szervezetet a káros környezeti hatásoktól, illetve erősíti a hajhagymákat és a hajhullásnak is gátat szab. Az erős, helyükön maradó hajhagymákból kibújó szálak pedig sokkal gyorsabban nőnek a megfelelő C-vitamin ellátottsággal.

Sárgarépa és édesburgonya

Az egészséges fejbőr és hajszálak karbantartója a fenti két étel, amelyek tele vannak béta-karotinnal. Talán nem is kell tovább ragozni, hogy miért nő gyorsabban tőle a haj.

Napraforgómag

Salátába, húshoz vagy csak magába is megállja a helyét, sokrétű felhasználhatóságáért cserébe pedig értékes forrása telítetlen zsírsavaknak, amelyek alapvető tápanyagai szervezetünknek. Jótékonyan hat a szív-és érrendszerre, B1- és E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig igazi vitaminbomba a hajnak és a körmöknek.

Mandula

A mandula talán az egyik legjobb természetes hajövesztő. Tele van H-vitaminnal, azaz biotinnal, ami serkenti a hajnövést, valamint erősíti a hajszálakat, és ellenállóbbá teszi őket a környezeti ártalmakkal szemben. Egy marék mandula fedezi a haj szükségletének harmadát, amit érdemes beépíteni az étrendbe, ha egészséges és a gyorsan növő hajszálakra vágysz.

Viszont, ha nincs lehetőséged mindennap a megfelelő tápanyag tartalmú ételek elkészítésére, próbáld ki az étrendkiegészítőket, amelyek koncentrált formában tartalmaznak mindent, amire hajadnak szüksége lehet. Ilyen például a Revalid hajkapszula, ami nem csak táplálja, de regenerálja a sérült hajat, és segít annak gyorsabb visszanövésében.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)