Jump to content

Adj teret a kreativitásodnak!

2016. 09. 22. 16:05

Ha úgy érzed maguk alá temetnek a mindennapok és a legötletesebb dolog, ami eszedbe jut, hogy este leülj tévézni, akkor itt az ideje tenni valamit, hogy ne veszítsd el teljesen kreativitásod. Négy egyszerű tippünk van, hogy bontakoztasd ki újra agyat teremtő részét.

A monotonitás, a szürke hétköznapok, az unalmas munkakör hamar kiöli a kreativitást az emberből. Nem csoda, hiszen ha feladataid az ismétlésre épülnek, és nem nyújtanak igazi kihívást egy idő után kikopik az alkotási igény. Ha csak, tudatosan nem trenírozod agyad kreatív felét, például az alábbi módon.

Mozogj!

Klisé? Nem véletlenül, hiszen minden unásig ismételgetett frázis igaz. A sport endorfint szabadít fel, ami ellazítja a szervezetet, plusz a fizikai aktivitás hatására több oxigén kerül a vérbe, ami serkenti az agy tevékenységét, és a sejtek közötti kapcsolatot, ami az alkotási folyamat alapvető szükséglete.

Ne pánikolj

Észrevetted magadon, hogy kevésbé körmönfontan fejezed ki magad, és a legjobb idegenszavak a feledés homályába burkolóztak, miközben az agyad egyszerűen ellustult? Rá se ránts. Minél inkább azon rágódsz, hogy elveszett a kreativitásod, annál inkább mélyebbre taszítod magad a mentális apátiában, ugyanis a stressz, azaz kortizol hormon szintje megnövekszik az állandó izgalom hatására, ami csökkenti az agysejtek közötti kommunikációt, ergo blokkolja az alkotó gondolatok megszületését. A pániba esés helyett lazulj el, olvass, menj el kiállításra, vagy csináld azokat a dolgokat, amik mindig a legtöbb asszociációt váltották ki belőled. Hidd el, vissza fog térni képzelőerőd.

Pihenj

Fáradt agytól vársz csodát? Ne tedd. Ha nem pihened ki magad, akarva akaratlanul is elkalandoznak gondolatid az alvás, az ágy és pihenés köré, hiszen koncentrációképesség nagyban csökken a kevés alvástól.

Légy gyermek egy kicsit

A felnőtt lét nem annyira inspiráló. Legalábbis a kötelezettségek tömkelege a napi teendők és kötelező körök nem sok teret hagynak a spontaneitásra. Ébreszd fel a benned rejlő gyereket, és merj elmerülni az agyadban.

 

 

További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
Forrás: biokalauz.hu | Kép: pexels.com/