Jump to content

A kapcsolatelmélyítés mikéntje

2017. 01. 11. 09:05

Az ember társas lény, ebből kifolyóan állandó és stabil kapcsolatok kiépítésére törekszik. De mi van akkor, ha a valós elmélyülés elmarad, és csak felszínes, kirakatbarátságok, hamis szerelmek alakulnak ki? Ez esetben kiben van a hiba?

Mindannyian kiegyensúlyozott, tartós és tartalmas kapcsolatokra vágyunk. Olyan embereket keresünk, akikkel jól érezzük magunkat, akik osszák elképzelésünk, és akik feltöltenek. Viszont sok esetben az ígéretesnek induló kapcsolatok valamiért megfeneklenek, stagnáló szakaszba lépnek, és az igazi elmélyülés elmarad. Ekkor végső megoldásként vagy megszakad az ismerkedési folyamat, vagy a kínos szituációt elkerülendő, felszínes barátság alakul ki.

A jelen korra utóbbi formula jellemző, ami annak köszönhető, hogy a szemtől szembeni kommunikáció szintje lecsökkent. A baj nem csak ez, hanem, hogy sokan a kapcsolatépítési kudarcot saját hibájukból fakadónak értelmezik, és több sikertelen próbálkozás után akarva, akaratlanul nem törekszenek a kapcsolat elmélyítésre, ami az előző problémát újratermeli.

A megoldás ezekre az esetekre a kommunikáció, ami vagy átlendíti a feleket és kezdetét veszi a feltárulkozás, vagy a beszélgetés megfeneklik és a kapcsolat felszínes marad.

Az ismerkedés elengedhetetlen feltétele a kommunikáció, és ha ez már az elején sincs meg, vagy rosszul működik, esetleg erőltetett, akkor jobb továbbállni mihamarább, főként akkor, ha nem mi akadályozzuk a folyamatot.

Ahhoz, hogy bensőséges kapcsolatokat tudjuk kialakítani nem csak a mi alkalmasságunkra van szükség, így okolni sem önmagunkat kell, ha a sokadik próbálkozás után sincs sikerélmény, legyen akár baráti, vagy párkapcsolati ügyről szó. Hiszen miért töltenénk a napjainkat olyan ember/emberek társaságában, akik képtelenek a beszélgetésre, ezáltal a megnyílásra, és mély kapcsolat kialakítására? Az csak időpocsékolás volna, és a kapcsolatfüggés kínzó kényszerének pillanatnyi orvoslása.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)