Jump to content

Közöny és istenkomplexus

2017. 04. 19. 17:50

Miért ellenszenves az az ember, aki azt hiszi magáról, hogy páratlanul egyedi, és miért rettegünk a középszerűségtől?

A válasz mindenkinek ott lapul a lelke mélyén.

Az emberek nagy része egyszerűen középszerűvé válik az élete folyamán. Elfelejti, vagy elfelejtetik vele, hogy miért is egyedi. A munka, ami az egész napot jóformán kitölti, sziplán kifacsarja a kedvet és az energiát a legnagyszerűbb személyből is. Az egész napos, monoton vagy épp megfeszített feladatok, kizárják az összes olyan gondolatot és fantazmagóriát, ami az egyén érdeklődésére, hobbijára vagy mentális elmélyedésére irányul. Hiába pörög reggel a fogaskerék, hogy majd este, majd másnap, majd jövő héten megváltom a világot, ezek az idő előrehaladtával csak vágyakká redukálódnak, aztán érdektelenné válnak, akár csak az ember elsikkadó hobbijai, gondolkodása, ami Őt egyénivé tette. Így morzsolódik fel a személyiség, és olvad bele a tégelybe egy jobb élet reményében. Hiszen jelen világunk nem tűri a devianciát, inkább mindenkit egyformává tesz.

Aki ebbe nem törődik bele, és egy hajszálnyit sem enged saját kuriózumából, akkor egy idő után azon kaphatja magát, hogy valamiért nem alkalmazzák, valamiért nem veszik komolyan, valamiért máshogy tekintenek rá mint a többire. Ez a hátránya a konzumtársadalomnak. Hiszen a tömeg is egyszerre kiáltja: "mi mind egyéniség vagyunk!"

A felmorzsolódó, eltűnő kiszikkadt személyiségű ember ellentéte az akit egyszerűen istenkomplexusosnak titulálnak, pedig jóval többről van szó. Két módon lehet megóvni az igazi, izgalmas személyiséget. Szimpla meggyőződéssel, önismerettel és kitartással, vagy hatalmas önimádat mögé rejtőzve.

Az utóbbinak egyszerű a magyarázata, ha az ember elégszer mondja mások előtt hangosan, kellő hatozottsággal, hogy ő így szereti magát ahogy van, és semmi pénzért nem állna be a sorba, akkor egy idő után így is lesz. Elhiszi, és képes ezt fenntartani. Nem adja meg magát, hiszen jobban szerei valós énét, minthogy a pénz oltárán kivéreztesse.

Ezért nem kedvelik az olyan embereket, akiken az istenkomplexus biléta lóg, hiszen bennük megvan az, amit más hagy elveszni: az önbizalmat, önismeretet, és állhatatosságot, mert nem kell mindig behódolni!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: publicdomainpictures.net, nanawireko,)