Jump to content

Evészavarral a szex sem megy

2017. 08. 07. 09:05

Anorexia, bulimia csak néhány a legismertebbek közül, amelyekkel nem, hogy a mindennapi élet, de azok apró örömei, mint például az önfeledt együttlét sem megy. Nem véletlenül.

Az evészavarok az élet minden pontjára kihatnak. Először csak apróságokat vonnak kontrol alá, majd minden percre árnyékot vetnek, így az olyan pillanatokra, amelyek sokkal inkább az örömről és élvezetről szólnának.

A psychologytoday.com számos tudomást vett górcső alá, és azt találta, hogy az evészavar gyakorlatilag bénító hatású tud lenni a szexuális együttlét során, és tönkreteszi azt. A kiegyensúlyozott szexuális élet alapja ugyanis az egészséges önbizalom, ami a testképzavaron alapuló étkezési zavarokkal küzdő nőknél nincs meg. Ezért szexuális aktus közben hajlamosabbak érzelmileg és fizikailag is elzárkózottabbak lenni, nagyfokú szorongást átélni. A túlevésre hajlamos nők szervezetében szex közben több kortizol – stresszhormon – termelődik.

A testkép és a szex

Az evészavarok nagyon komoly hosszú távú problémákat okoznak, mind mentális mind fizikai szinte, így egyáltalán nem szabad félvállról venni őket. Jelei szembetűnőek, és az avatatlan ember is észreveszi őket, ha odafigyel a másikra.

Jelenleg a világ lakosságának legalább 10 százaléka érintett valamilyen evészavarral, főként a 15-30 éves korosztály. Fontos, hogy azonnali segítséget kapjanak, mert ebből az állapotból nagyon kevesen képesek egyedül kijönni.

Viszont az evészavar és a nem megfelelő szexuális élet összefüggését több tanulmány is vizsgálta. A témában a legfrissebb a Firenzei Egyetemé, akik 60 önkéntes női résztvevőt vizsgáltak a 25 és 35 éves korosztály között.

A kutatás során kérdőíveket töltettek ki velük, ezáltal felmérték a saját magukról alkotott én-és testképet, valamint azt, hogy szex közben, hogyan viselkednek. Ez után a vizsgálat ideje alatt laboratóriumi körülmények között, a szexuális inger hatására felszabaduló kortizolszintet is tesztelték. Az eredményekből kiderült, hogy az evészavarban szenvedők sokkal több szorongást élnek át szex közben, mint azok, akik egészséges énképpel rendelkeznek. Kiderült az is, hogy a túlzott soványság és kövérség sajnos egyaránt a depresszió kedvező táptalaja lehet.

Az eredmény talán nem lep meg senkit, viszont örömteli, hogy egyre többet foglalkoznak a témával, mert az anorexia és a bulimia egyre csak szedi áldozatait, és sajnos az érintettek még mindig nem fordulnak senkihez a problémájukkal. Ezen talán segíthet, ha egyre többször van nyilvánosság előtt a téma.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)