Jump to content

4 bevált stratégia, amivel túlélhető egy rázós szakítás

2017. 10. 25. 09:05

Fáj, szétfeszít, apátiába dönt. A szakítás akkor sem egyszerű, ha végül mi intünk viszlátot, és akkor sem, ha mi vagyunk azok, akit elhagytak. Bárhogy is legyen, a nap mindig felkel, az pedig csak rajtunk áll, hogy élünk-e a lehetőséggel, hogy felálljunk a padlóról. Ha meglépnéd, van hozzá néhány hasznos tanácsunk.

Könnyűnek tűnik a tanácsosztogatás, de nem árt belegondolni, hogy azokat is a tapasztalat szülte. Már pedig, senki sem halt bele a szakításba, hiba volt szó élete legnagyobb szerelméről, aki lelépett, megcsalta vagy épp semmibe vette. Bármi történt is, okkal történt, amiből fel kell tudni állni! Szerencsére vannak a folyamathoz, igen hasznos stratégiák.

Egyél jól!

Valószínűleg a legutolsó dolog, amire gondolni tudsz a szakítást követő időszakban, de minden gyomorgörcs elmúlik egyszer! Utána pedig, az új élet és új kezdet reményében, fordíts időt és energiát arra, hogy egészségesen étkezz.

Nem jó megoldás, ha napokon át alig eszel a stressztől, mondván nem érzel éhséget, mert ezt csak az agyad érzi, a tested valójában éhezik. A tartós éhezéstől nem csak a fogyás, de az általános egészségügyi állapot is rohamosan romlani kezd. Nem éri meg belebetegedni, csak azért mert valaminek vége szakadt! A nap holnap is felkel, bármekkora vihar tombolt az éjjel.

Sport

Receptre kellene írni szakítás után. Már csak azért is, mert az agy és a szervezet hormontermelésére hat. Hiába nem akarsz tudatosan tenni a rossz hangulat ellen, a sportot ez nem érdekli. Edzés közben fokozódik az endorfintermelés, amivel párhuzamosan csökken a stressz-szint és ha ráadásként a flow élmény is képbe kerül, arra a néhány órára garantáltan elfeledkezel arról, ami történt.

Edzés után lehet, hogy a szomorúság visszakúszik, de nem az fogja uralni az elméd, a tested, legalábbi nem olya intenzitással. Napról napra könnyebb lesz, ha sírás helyett, a fájdalmad és dühöd a medencében, a futópadon, vagy a kondiban adod ki.

Szünet

El fog jönni a pont, amikor már nem tudod uralni a gondolataid, és muszáj egy kicsit önmarcangolnod. Nos, tedd meg. Engedd ki a dühöd, a fájdalmad, a könnyeid, éld meg a veszteséget, de limitáld magadnak ezeket a kitörtéseket, egy percre. Legyen elég ennyi, mert a múltat siratni nem érdemes, de elfojtani sem, így inkább kontrollált keretek közt éld meg, ami elkerülhetetlen.

Ne légy destruktív!

Bármennyire csábítónak tűnik a gondolat, hogy olyan dolgokba kezdj bele, amelyek az önpusztítás kategóriáját súrolják, féked magad! A cigi, az éjszakázás, az alkohol nem nyújt tartós megoldást a problémára, csak még inkább elmélyít benne. Épp ezért olyan dolgok felé kell fordulni, amelyek első pillanatra ugyan nagyobb energiabefektetésnek tűnnek, de hatékonyabban és pozitív módon vezetik le a stresszt, és mintegy mellékhatásként az agy vegyületeire hatva, jobb kedvre derítenek. Ilyen például a sport vagy épp a kreatív agytekervényeket megmozgató írás.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)