Jump to content

Csökken az ózontartalom Magyarország felett

2016. 07. 23. 09:04

Már abnormálisan alacsony, ami gond.

A sok éves átlagnál mértek alacsonyabb sugárzást az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában csütörtök délelőtt. Szám szerint 12%-kal kevesebbet.

Ólomhiány van!

A természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható) ezen a napon 11 százalék, ami azt jelenti, hogy a most mért érték már abnormálisan alacsony.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a kiugró ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a jelenleg Magyarország fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához. Nyugat felől olyan, a mediterrán térségből származó léghullámok érkeznek az ország felé, amelyekben alacsonyabb az ózontartalom.

Kiemelték továbbá, hogy a kirívóan alacsony ózontartalom nyomán az országos hálózat négy mérőállomásán: Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen, és Siófokon is nagyon magas UV-sugárzási értékeket mértek. Mert a kevés ózon egyik következménye a magas UV-sugárzás.

Az eddigi adatokból arra lehet következtetni, hogy azokon a területeken, ahol tiszta marad az ég, az UV-index maximuma elérheti az extrémen magas 8,5-ös értéket is.

Ezért a legérzékenyebb bőrűek akár 15 perc alatt is leéghetnek – hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Fotó: pixabay.com Forrás: biokalauz.hu)