Jump to content

Forradalmi technológia, ami felforgatja a papírgyártás mikéntjét

2016. 10. 18. 16:05

A zseniális elképzelés fiatal, mexikói mérnökök fejéből pattant ki, most először műanyag palackokból állítottak elő papírt, de nem is akárhogyan!

Az innováció társfeltalálója, Ever Adrian Nava bizakodóan mesélt az elért eredményekről a Technocrazednek, mint mondta: "az ötlet egyrészről azért remek, mert így a le nem bomló, és komoly környezeti problémákat okozó műanyag tényleges, 100%-os újrahasznosítása megoldódna, illetve fák millióit menthetik meg a kivágástól."

A műanyagból, kalcium-karbonátból és kőzetből előállított ásványi papír jobb minőségű, és magasabb ellenálló képességű, mint a jelenlegi forgalomban lévők, ellenben vízálló. És akárcsak a hagyományos papír, ez is annyi tintát nyel el, amennyire szüksége van.

Gyártása abszolút környezetbarát. Nem kell hozzá vegyi anyag, víz, klór, sem kivágott fa. Egyszerűen csak rengeteg műanyag. Az előállítási folyamat során, a műanyagot kalcium-karbonáttal vegyítik. Az ebből létrejövő mixtúrát 100° C fokra hevítik, majd nagy alakú lapokat formáznak belőle. Ezeket tekercsekben tárolják.

Az így előállított 1 tonnányi ásványi papír 20 fát és 56.000 liter vizet ment meg sőt, 15%-kal gazdaságosabb. Mivel nem igényel vegyszeres kezelést, így többet lehet előállítani, rövidebb idő alatt. 8 óra leforgásával 24.000 kilogramm ásványi papírt lehet gyártani.

Egyébként Mexikóban egy év alatt 700,000 tonna papírt készítenek, amelynek 33%-át könyvekhez, és hasonlókhoz használják fel, 25%-át pedig csomagolásra, élelmiszeripari termelésre és egyéb emberi, kényelmi szükséglet kielégítésre fordítják. A fennmaradó 42%-ról nem található információ.

Évente 700.000 tonna papír kitermelése durva erdőirtással jár, amit egy a technológiai újítás simán felválthatna.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)