Jump to content

Hogy lesz embrióból kifejlett baba? Elképesztő 3D-s videó mutatja be

2016. 11. 29. 17:05

Egy új projekt soha nem látott módon láttatja, miként válik az apró embrió, csecsemővé. Szokatlan, bizarr, mégis érdekes utazásra csábít a Science magazinban megjelent absztrakt.

Az Amszterdami Egyetem kutatóinak érdemes a “3D Atlas of Human Embryology” névre keresztelt ötlet gyakorlati megvalósítása, aminek köszönhetően nem csak a laikusok, hanem a szakemberek is mélyebb megértést nyernek a születés csodáját illetően. A 3D-s projekt ugyanis a betegségek kialakulását is komplexebb módon ábrázolja, segítve azok kiváltó okának feltérképezésében.

„Egy kis túlzással, de kijelenthetjük, hogy többet tudunk a Holdról, mint a saját fejlődésükről”- mondta Bernadette de Bakker, az Amszterdami Egyetem kutatója. „A jelenlegi könyvek és tudományos iratok mind-mind ugyan azt írják le, és ugyan azokkal a képekkel illusztrálják, legalább a ’30-as évek óta, csak a molekuláris újdonságok, felfedezések kerülnek bele”- tette hozzá.

A 3D Atlas of Human Embryology projekt pontosan ezt hivatott megújítani és más szemszögből, részletesebben megközelíteni a fogantatás és születés közti időszakot. A 3D-s kép 75 kollégiumi diák bevonásával készült, akik 15 000 szövettani mintát elemeztek száz évre visszamenően. A kutatás pedig új felfedezésekkel szolgált. Például könnyebben modellezhető a fejlődés több folyamata, és a kialakuló betegségek is nyomon követhető.

Noha a laikusnak talán nem mondd sokat, mégis izgalmas látni, hogy miből leszünk mi, emberek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)