Jump to content

Elbutulunk az okostelefontól – még csak be se kell kapcsolni hozzá

2017. 06. 20. 17:50

Kimutathatóan esnek az értelmi képességeink, ha a telefonunk elérhető távolságban van. Még kikapcsolt állapotban is.

 

Nem a legendás brit tudósok, hanem a Texasi Egyetem McCombs üzleti iskolájának kutatói publikáltak egy tanulmányt, hogy a „kognitív kapacitásunk” csökken, ha a közelben van az mobilunk. Adrian Ward és munkatársai mintegy 800 okostelefonozót vontak be a kísérletükbe.

Azt kívánták felmérni, hogy miként alakul a felhasználók összpontosítási képessége a mobiljuk jelenlétében. Azaz, hogy milyen hatékonysággal végzik el a feladataikat, ha ott a készülék.

Arra kérték a vizsgálatban résztvevőket, hogy üljenek le a számítógéphez, s végezzenek el erős koncentrációt igénylő teszteket.

Egyértelműen kiderült, hogy a legjobban akkor teljesítettek, ha a telefonjuk másik szobában volt. Kevésbé jól, ha zsebben tartották. A leggyengébb eredményt pedig akkor hozták össze, ha az íróasztalon, a közelükben hevert a készülék.

„Ha az okostelefon úgymond észrevehető, csökken a résztvevők rendelkezésére álló kognitív kapacitás” – mondta Ward. – “Bár tudatosan nem gondolnak a készülékre, de maga a folyamat – az akarása annak, hogy ne figyeljünk rá -, már felhasznál némi kognitív erőforrást.”

Egy másik kísérletükben kimutatták, hogy a mobiljukhoz kifejezetten ragaszkodó felhasználók kifejezetten alulteljesítettek, ha a telefon elérhető távolságban volt – akár még kikapcsolt állapotban is.

“Nem arról van szó, hogy a résztvevők arra figyelnek, milyen értesítést kapnak kedevenc játékszerükön ” – magyarázta Ward. – „A készülék puszta jelenléte elegendő ahhoz, hogy csökkentse a teljesítményüket.”

(Forrás: biokalauz.hu;hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)