Jump to content

Óriási jéghegy vált le az Antarktiszról

2017. 07. 15. 09:05

Az eddigi egyik legnagyobb jéghegy vált le az Antarktiszról, a becslések szerint kiterjedése mintegy hatezer négyzetkilométer.

 

A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen-C jégself, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömeg egy hatalmas darabja ama törésvonal mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel. A jégtömb leszakadását szerdán észlelte egy amerikai műhold.

A nagyjából 350 méter vastag Larsen-C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel kísérik törésvonalának alakulását. (Az Antarktisz jégselfjeinek olvadását a globális felmelegedés következményének tekintik.)

A Larsen-C az Antarktisz negyedik legnagyobb jégpadja. A most levált kolosszális jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, tavaly már azt jósolták, hogy néhány éven belül leszakadhat. Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az Amerikai Földmérő Hivatal (U.S. Geological Survey) munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegy már a nyáron leválhat, ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el.

A 200 méter vastag, táblás jégtömb nagyon lassan mozog és a közeljövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajózási útvonalakat.

Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a jégpad és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jég és levegő.

“A hasadás az elmúlt hetekben alig látszott a beérkezett anyagokban, ám a jelzés annyira világos, hogy ezek szerint teljes hosszúságában meg kellett nyílnia” – értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen folyamatosan követte a jégtömb viselkedését.

Az európai Sentinel-1 műholdradar is készített képeket az elmúlt órákban, amelyek szintén megerősíthetik a borjadzást, mivel a műhold képes érzékelni az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is.

 
(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)