Jump to content

Higgyünk a biotermékekben

2013. 12. 12. 13:27

Amikor szóba kerülnek a biotermékek, elég gyakran kételkedő, elutasító reakciókat váltanak ki az emberekből. Tipikus megjegyzés, hogy az a zöldség bio, amit éjjel permeteznek, vagy minek vegyek drága biót, ha úgyis minden más tele van káros anyagokkal. Ez a hozzáállás gyakran tájékozatlanságból, az ismeretlentől való idegenkedésből fakad, ugyanis ha megkérjük az illetőt, mondja el, szerinte mi a bio, kiderül, hogy pontosan nincs is tisztában azzal, mit nevezünk, mit nevezhetünk annak.

Sajnos azt látni, hogy sokszor még forgalmazói oldalról sincs ez a jelentés tisztán látva, ami azért baj, mert megtévesztik a kevésbé felkészült vásárlókat, és még bírságra is számíthatnak, ha ez kiderül. Míg tőlünk nyugatabbra már jó pár éve megtörtént a biobumm, Németország, Svájc, Ausztria, Franciaország, Nagy-Britannia élen jár a biotermékek rendszeres fogyasztásában, a jövőt látják benne, addig nálunk még csak most kezdenek nyitni az emberek ebbe az irányba. És ez nem pusztán anyagi kérdés, egészség és környezet-tudatosság is áll a háttérben.

Mindig duplán sokkoló olyan élelmiszer botrányról hallani, ami csecsemőkkel, gyerekek táplálásával kapcsolatos, de vannak ilyen esetek is. Az utóbbi években többször előfordult, hogy bébiételeket kellett visszahívni, mert a megengedettnél magasabb dózisban volt bennük vegyszermaradvány. Ezt hallva még inkább nyitunk a biztonságosabb és természetesebb bio babaételek felé, s a kis mennyiség miatt az árban ez nem is jelent nagy luxust, pár tíz forintot legfeljebb.

Már a szemünk sem rebben, ha valamilyen élelmiszerbotránytól harsog a sajtó, legyen az lóhúsos lasagne, illegális, büdös húsüzem, gesztenyehamisítás, aflatoxinnal szennyezett tej, mégis, hogy lehet akkor, hogy a folyamatosan vizsgált biotermékekről nagyon ritkán hallani, hogy lebuknak?

Arról nem is beszélve, hogy már mindenki kívülről fújja, hogy szinte minden ételünk tele van mesterséges adalékokkal, de azt már kevesen tudják, hogy a biotermékekben nem használnak egészségre káros, mesterséges adalékokat.

Természetesen más a helyzet, ha valaki csak bemondásra mondja az általa termelt zöldségről, gyümölcsről, tojásról vagy húsról, hogy az bizony bio, nem használ vegyszereket, mert erről meggyőződni éppúgy nem tudunk, mint arról sem, hogy a szomszéd bácsi jó szívvel adott almáit vajon mikor és mivel permetezte. De ezt hivatalosan nem is lehet bioként forgalmazni.

A dívány.hu cikkéből kiderül, az ökológia gazdálkodásból származó termékek ? mert a biót így hívják valójában - mindig olyan összetevőkből állnak, amelyeket a legtermészetesebb úton termeltek és gyártottak. Bónusz még, hogy a biogazdálkodóknak fontos a fenntarthatóság, vagyis olyan formában működtetik a gazdaságukat, hogy az a szűken és tágan vett környezettel harmóniában létezzen, s szerencsére ezt egyre több tudatos fogyasztó is díjazza.

Ez a termelési és gyártási mód munkaigényesebb, és ezért drágább is, ráadásul a konvencionális gazdálkodáshoz képest sokkal kiszámíthatatlanabb a minőség és a mennyiség, mert a külső tényezőknek sokkal jobban ki van téve a termelés, hiszen például egy kártevő megjelenésekor nem lehet csak úgy a kamrában lévő vegyszerhez nyúlni, és egy csapásra megoldani a helyzetet.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/divany.hu