Jump to content

Kishantoson folytatásban bízik a biogazdaság

2014. 01. 08. 10:21

Reményt keltőnek tartják az ombudsman korábbi állásfoglalását a kishantosi biogazdaságnál, amely új megvilágításba helyezheti a gazdálkodó szervezet által benyújtott keresetet is. „Minden esély megvan arra, hogy Kishantos a jövőben tovább működjön” – nyilatkozta Ács Sándorné.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, továbbra is törvénytelennek tartják a biogazdaság áltat használt állami földekre kiírt pályázatok elbírálását. Ács Sándorné kijelentette: jelenleg már tart az az elszámolás, amely novemberben, amikor a pályázat nyertesei át akarták venni a földeket, még nem kezdődött meg. „Az NFA által írt levelek önmagában bizonyítják, hogy akkor az elszámolás még nem indult meg. Ha akkor átadtuk volna a földeket, a jogos követeléseinket sosem láttuk volna” – fogalmazott.

Az ügyvezető lapunknak megerősítette: a pályázat eredményére, mint vis maior helyzetre hivatkozva, a biogazdaság kilépett az öt éves agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programból, amelynek az utolsó éve lett volna hátra. „Ésszerű döntés lenne, ha a továbbiakban az utolsó évre megbízási szerződés keretében művelhetnék tovább a földeket” – tette hozzá Ács Sándorné.

A kishantosi biogazdaság számára az egyik legfontosabb fejlemény az ombudsman álláspontja volt. „A biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt létrejött környezeti értékek méltók az alkotmányos szintű védelemre” – áll az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének a Kishantos-üggyel kapcsolatos korábbi állásfoglalásában.

A vg.hu cikke szerint a kishantosiak keresetükben jelentős összeget követelnek amiatt is, mert állításuk szerint a két évtizednyi biogazdálkodás révén az érintett területek értéke megnőtt, az innen származó termények értéke közel kétszerese a piaci árnak.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Hantos térségében kiírt földhaszonbérleti pályázatok ügyében kizárólag szakmai szempontok alapján hozott döntést, ahogyan azt a jogszabályi rendelkezések előírják – reagált korábban a történtekre az NFA. A szervezet tegnapi közleményében hozzátette: az ellene intézett támadások „nélkülözik a szakmaiságot, azok kizárólag politikai tartalmúak.”

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz/vg.hu