Jump to content

Élelmiszerbiztonságot szolgáló fejlesztés a Bio-Fungi Kft.-nél

2014. 02. 07. 10:15

Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád ügyvezető az MTI-vel. A projekt 232 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terven keresztül. A fejlesztés kidolgozására a BCE Innovációs Központ Nonprofit Kft.-vel alkotott konzorciumot a Bio-Fungi. A munka tavaly februárban kezdődött és 2015. június végéig tart.

A 35 éve működő Bio-Fungi Kft. kezdetben csak gombatermesztéssel és -kereskedelemmel foglalkozott, ma már gombakomposztot is előállít a termesztők számára az Áporka melletti Szentkirály-telepen. A cég mintegy száz hazai és külföldi gombatermesztőt lát el alapanyaggal.

A kutatás-fejlesztési projekt a gombakomposzt gyártástechnológiájának fejlesztésére irányul. A projekt keretében analitikai módszer segítségével anyagcsere markereket - jelzésre alkalmas biokémiai vegyületeket - fejlesztenek ki és határoznak meg, amelyek a komposztban zajló mikrobiológiai folyamatok elemzését teszik lehetővé. Ezzel meg lehet határozni, hogy milyen beavatkozás szükséges a komposzt minőségének javítására.

A módszer lehetővé teszi, hogy a gyártás során gyakori penészkórokozókat gyorsan ki lehessen mutatni - mondta az ügyvezető. A magyar tulajdonban lévő cég tavaly mintegy 6 milliárd forint árbevételt ért el, és több mint 200 embert foglalkoztat. A vállalat által megtermelt gomba 80, a komposzt mintegy 70 százalékát külföldön értékesítik.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/MTI