Jump to content

A bio spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is

2014. 03. 03. 10:38

A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani. A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni. A saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is, segíti az emésztést, így diétás és fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A spenót (Spinacia oleracea) az egynyári növények közé tartozik, ezen belül is a disznóparaj félékhez. Levelei sötétzöldek, gyökérzete erős. A termesztés során fontos hogy ne hagyjuk, hogy a tő virágzásnak induljon, mert akkor a spenót levelek nagyban veszítenek jellegzetes ízükből.

Kiskertben a legjobb, ha magról szaporítjuk a növényt, sajnos ritkán találkozunk spenót palántákkal a kertészetekben, pedig sok kertbarát örömmel megvásárolná őket. A magokat évente kétszer is vethetjük, a késő téli vetést tavasszal, míg a késő nyári vetést ősszel szüretelhetjük, de természetesen tavasszal is vethetünk spenót magokat.

A spenót számára a napos illetve a félárnyékos helyen fekvő ágyás az ideális, valamint fontos a tápanyag dús talaj, és a rendszeres talajlazítás. A tápanyag utánpótlást érdemes szerves trágyával megoldani és nem műtrágyával, mert a sok nitrát lerakódhat a levelekben.

A spenót gazdag C és B vitaminban, béta-karotinban, fehérjében, vasban. Magas rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést, így diétás és fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. De mivel magas az oxálsav tartalma is, vesebetegeknek, és kisbabáknak nem ajánlott a túl gyakori fogyasztása.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz/kertvarazsmagazin.hu