Jump to content

Alternatívák a biotermesztésre

2014. 05. 21. 15:54

A biotermesztésre alkalmas alternatív növényeket és módszereket mutatták be a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Nyíregyházi Kutatóintézetében. A szakmai konferenciára több mint 50 biotermesztéssel foglalkozó gazdálkodó érkezett a határon túlról is. Magyarországon körülbelül 130 ezer hektáron alkalmazzák a vegyszermentes növénytermesztési eljárást. Ez a szám évek óta stagnál. A gazdálkodók általában nem mernek belevágni a biogazdálkodásba, mert a fajták többsége nem elég ellenálló a kórokozókkal szemben, vagy nem hoz elég termést ezzel a módszerrel.

Zsombik László igazgató a rendezvény megnyitóján elmondta, azért dolgoznak, hogy eredményeiket a gazdálkodók a gyakorlatban minél hatékonyabban hasznosítani tudják. A szakember kiemelte, hogy a Nyíregyházi Kutatóintézet jelentős szerepet tölt be a hazai, illetve a nemzetközi növénytermesztési kutatásokban. Az intézet nemesítési tevékenységét több mint 50 államilag elismert fajta fémjelzi, és 64 növényfajta fenntartó nemesítését végzik.

Az igazgató hozzátette, a fajtaportfólió hazánkban egyedülálló, melyben megtalálhatók az alternatív növények is. Évek óta foglalkoznak olyan biotermesztésre alkalmas növények nemesítésével és fenntartásával, mint a tritikálé, a rozs, a zab, a lucerna illetve a pohánka, más néven hajdina.

A rendezvény egyébként kapcsolódott az Európai Növénytudományi Szervezet által meghirdetett Nemzetközi Növények Napjához is, ezért délután nyílt napot tartottak az intézetben. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a biotechnológiai és a talajbiológiai laboratóriumban folyó kutatási munkákba, illetve megismerhették Európa második legöregebb vetésforgóját.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/haon.hu