Jump to content

Hamarosan bioüzemanyag is készülhet a tequila alapanyagából

2014. 06. 03. 17:13

A tequilát mindenki sóval és citrommal – vannak, akik fahéjjal és naranccsal - tudják elképzelni. A világ egyik legismertebb italának alapanyagát a kék agavét eddig főként a tequila révén ismerhettük. Néhány egyetemi kutató azonban nemrégiben rájött, hogy magas oktánszámú alternatív üzemanyag gyártására is alkalmas lehet. Patrick Hatcher és csapata egy üzletembertől kapta a tippet, aki felhívta a tudósok figyelmét arra, hogy a növény levelei túlontúl értékesek lehetnek ahhoz, hogy csak úgy kidobják őket.

Ennek eredményeként úgy döntöttek, érdemes lenne tesztelni, milyen új felhasználási módjai lehetnek az agavénak. Az eredmények azonban még magukat a kutatókat is meglepték. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a mexikóiak kedvenc italának, a tequilának lehet az alapanyaga, de biodízelt is előállíthatnak belőle.

Már évezredekkel ezelőtt felfedezték, hogy a növényből finom ital készíthető, és például a hazánkban is népszerű el Jimadort is 100% kék agavéból gyártják. Az elismert kutató, Patrick Hatcher egy cégtulajdonostól kapta az ötletet, hogy teszteljék le, milyen egyéb felhasználási módja lehet az agavénak, ami akár revolúciót hozhat az üzemanyaggyártás világában.

Hatcherék hosszú évek óta keresik a biomasszák új előállítási forrásait. A tudós és diákjai azonban most intenzíven a kék agave iránt kezdtek el érdeklődni. Legfrissebb eredményeik pedig azt mutatják, a növényből közel annyira finom olaj készíthető, mint amilyen a petróleum. Hogy az áttörés milyen messze van, arról még korai lenne nyilatkozni, de könnyen meglehet, hogy egy tequilával átmulatott este után másnap agavéból készülő üzemanyagot tankolhatunk majd.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/pcpult.hu