Jump to content

Ingyen áram a zöldségeskertből Japánban

2014. 06. 10. 18:39

Egyszerre gyűjtheti be a zöldséget földjeiről, illetve az áramot az azok egy része felett kiépített napelemrendszerekből a japán farmerek egy része. A tokiói kormány nagy reményeket fűz a mezőgazdasági ingatlanok hasonló hasznosításához is. A japán zöldségtermelők jól jártak azzal, hogy a szigetországban a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája óta állnak az atomerőművek, és ezért a kormány támogatja a zöldenergia felhasználását.

Közel 70 farm kapott hasonló engedélyt a kettős gazdasági forma bevezetésére - idézte a Bloomberg az ország legnagyobb mezőgazdasági szakmai szervezetének adatát. Akadt olyan család, melynél az áramaratással besöpört összeg majdnem kilencszerese volt annak, amelyet a napelemtető alatt termesztett terményért kaptak.

A három méter magas póznákon álló napelemek irányítóberendezései a tartóoszlopokon vannak. A rendszer telepítése előtt kiszámolták, hogy a napfény 30 százalékát vehetik el a zöldségektől anélkül, hogy akadályoznák fejlődésüket. A kormány elvárja, hogy az áramtermelő farmerek tovább folytassák mezőgazdasági tevékenységüket is.

Japán kétszeresére, 13,5 ezer megawattra (Paks közel hétszerese) növelte napenergia-felhasználási kapacitását azt követően, hogy 2012 júliusában elfogadták az ezzel kapcsolatos programot - derült ki a kereskedelmi minisztérium év eleji adataiból. A végzetes fukusimai baleset előtt az atomerőművekben állították el az ország áramszükségletének harmadát.

A megújulók - nap-, szél- és geotermikus energia - 2,2 százalékkal részesednek. A kiadott engedélyek nyomán a napenergia-kapacitást a jelenlegi háromszorosára növelik - az előrejelzések szerint Kína után Japánban hajtják végre a világ legnagyobb napenergia-fejlesztéseit 2014-ben.

Fotó:freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/napionline.hu