Komáromi János nagydorogi gazdálkodó szerint a gazdálkodásuk lényege, hogy ezt csak rögzített termesztési feltételek mellett, ellenőrzött körülmények között végzik. Megjegyezte, ez a fajta termelési módszer alig tér el a nagyapáink által alkalmazott módszerektől, eltekintve a technikai fejlődés adta gépeszközök alkalmazásától. Az így megtermelt termények garantáltan vegyszermentesek.
A szakember szerint megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani. Mint elmondta, ő szántóföldi növényeket, gabonaféléket és úritököt termeszt a Biokontroll Kft. által ellenőrzött körülmények között. A termesztési körülményből következik, hogy jelentősen kevesebb terem egy területi egységen, mint a konvencionális termesztési módszerrel termelt esetében. Ezzel szemben elmondható, hogy jóval kevesebb a ráfordított költség, mivel nem vásárol műtrágyát, gyomirtó-szert.
Az öko-gazdákat szigorúan ellenőrzik, ilyenkor kérik a gazdálkodási naplót, a készletnyilvántartást, a beszerzett anyagokat, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel. Az ellenőrök évente, vagy kétévente cserélődnek, hogy elkerüljék az esetleges korrupciót.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/teol.hu