Jump to content

Megéri hazánkban biotermékeket előállítani

2014. 06. 30. 15:28

Magyarországon 130 ezer hektáron folyik biogazdálkodás, ez a terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a 35 százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát legeltetnek. Tolna megyében Tamási és Nagydorog környékén van hagyománya a biogazdálkodásnak. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösön is gazdálkodnak ezzel a módszerrel. A biokereskedelemben nagy jelentősége van a megbízhatóságnak, és ez kedvez a magyar termékeknek, melyeket a svájciak, az amerikaiak és a japánok előnyben részesítenek. Ez a fajta gazdálkodás nemcsak elhatározás kérdése, állítják a termelők, hiszen rendszeresen ellenőrzik őket a különféle biokontroll egyesületek.

Komáromi János nagydorogi gazdálkodó szerint a gazdálkodásuk lényege, hogy ezt csak rögzített termesztési feltételek mellett, ellenőrzött körülmények között végzik. Megjegyezte, ez a fajta termelési módszer alig tér el a nagyapáink által alkalmazott módszerektől, eltekintve a technikai fejlődés adta gépeszközök alkalmazásától. Az így megtermelt termények garantáltan vegyszermentesek.

A szakember szerint megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani. Mint elmondta, ő szántóföldi növényeket, gabonaféléket és úritököt termeszt a Biokontroll Kft. által ellenőrzött körülmények között. A termesztési körülményből következik, hogy jelentősen kevesebb terem egy területi egységen, mint a konvencionális termesztési módszerrel termelt esetében. Ezzel szemben elmondható, hogy jóval kevesebb a ráfordított költség, mivel nem vásárol műtrágyát, gyomirtó-szert.

Az öko-gazdákat szigorúan ellenőrzik, ilyenkor kérik a gazdálkodási naplót, a készletnyilvántartást, a beszerzett anyagokat, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel. Az ellenőrök évente, vagy kétévente cserélődnek, hogy elkerüljék az esetleges korrupciót.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/teol.hu