Jump to content

Ételek, amik fogyasztása nem ajánlott a ciklus alatt

2014. 08. 15. 09:00

Tudta, hogy az elfogyasztott ételek is befolyásolják a ciklus alatt a hangulatot és a görcsöket? A legújabb angol kutatások szerint igen, íme egy csokorba szedve néhány elkerülendő harapnivaló.

Bizonyos feldolgozott élelmiszerek magas nátriumtartalma puffadást okoz, ami az így is kellemetlen időszakot még kellemetlenebbé teheti. A chipsek és konzervek összetevői között megtalálható nagy mennyiség nátrium, így érdemes mellőzni ezeket. Ha eluralkodik a rágcsálhatnék, egy markék sótlan dió jó szolgálatot tehet.
A telített zsírsavak sem ajánlottak, mert ezek fokozzák a görcsök erősségét. Ezek javarészt a zsíros húsételekben találhatok. Viszont ha képtelenek vagyunk mellőzni a húsfogyasztást pótoljuk a napi adagot hallal vagy soványhússal.
Meglepő módon a péksüteményekben olyan transz-zsírok vannak, amelyek megemelik az ösztrogénszintet, ami méh fájdalomhoz vezethet. Ezért érdemes a pogácsákat, a legfinomabb reggeli falatokat mellőzni, és helyette fehérkenyeret fogyasztatni. Aki diétázók számára a teljes kiőrlésű kenyér javallott.
A sütemények, csokik, és cukor tartalmú édességek egyes esetekben növelik a menstruációs görcsöket, és mindemellett a plusz kilók számát is. Inkább gyümölcsök fogyasztása ajánlott
A jégkrémek és fagyik fogyasztása is hasonló eredményeket produkál, mint a húsé vagy az édességeké. A telített zsírsavak és a magas cukortartalom kombinációja erős fájdalmakat okozhat.
A koffeintartalmú ételek, italok fogyasztása növeli a vérnyomást, és görcsöket okozhat. Stresszesebbnek, izgágábbnak érezhetjük magunkat. Az alkohol hatása is megegyező az alkoholéval a menstruáció ideje alatt. Az alkohol egyfajta „vérhígítóként” funkcionál ilyenkor, és erősíti a vérzést.

Természetesen a leírtak beteljesülése személyfüggő.