Jump to content

Vasárnapi ebéd recept

2014. 08. 17. 12:30

Ha már unalmassá vált a megszokott vasárnapi menü, egy kis újítással színt vihetünk az étkezésbe.

A vasárnapi menü egy könnyed fogással indulhat, ami nem más, mint a friss póréleves márványsajttal. A második fogásnak tökéletes a baconnal és sajttal töltött sült burgonya. Desszertnek kiváló az epres tej-shake.

Hozzávalók négy-hat személyre (Friss póréleves márványsajttal):

  • 1 evőkanál olvia vagy kukorica olaj, 1 nagy hagyma hámozva, aprítva, 1 felszeletelt póréhagyma, 1 evőkanál sima liszt, 8 dl zöldség vagy csirkeleves, 3 evőkanál száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, 5 dkg márványsajt elmorzsolva, 1,5 dl félig fölözött tej (2,8%-os)

Elkészítése:Melegítsük meg az olajat, tegyük bele a hagymát és a pórét. Öt percig pároljuk. Szórjuk bele a lisztet, egy percig kevergessük. Ezután vegyük le az edényt a tűzről, fogokozatosan felengedjük a levessel és borral, fokozatosan beleszórjuk a fűszereket. Ezt követően visszatesszük az edényt a tűzre, és felforraljuk folytonos keveréssel. Mixerben simára pürésítjük. Majd visszaöntjük az edénybe, és hozzáadjuk a sajtot és a tejet, kis lángon kb. 20 percig melegítsük.

Hozzávalók négy személyre (Baconnal és sajttal töltött sült burgonya):

  • 4 burgonya, 10 dkg sovány baconszelet, 1 csomag friss petrezselyem, 10 dkg gloucester sajt reszelve, 1 evőkanál paradicsompüré, só, frissen őrölt borsE

Elkészítése: A krumplit a sütőben 200Celsius fokon kb. egy órán át süssük míg megpuhul. A bacon szeleteket is pirítsuk meg. Miután megsült a burgonya vágjuk félbe, és óvatosan vájjuk ki a belsejét. Törjük össze a burgonya belét, keverjük össze a bacon darabokkal, petrezselyemmel, sajjtal és paradicsompürével, majd fűszerezzük meg. Töltsük bele a keveréket a burgonyába. Tegyük vissza a sütőbe és süssük még 15 percig.

Hozzávalók négy személyre (Epres tej-shake):

  • 17,5 dkg friss eper, 1 pohár diétás epres joghurt, 5,5 dl félig fölözött tej (2,8%)
Elkészítése: Tegyük az összes hozzávalót mixerbe, és keverjük pár másodpercig, míg habos püré lesz, töltsük magas poharakba, és tálalhatjuk.