Jump to content

Az E számok világa

2014. 08. 28. 13:30

A boltok polcain sorakozó ételekben szinte kivétel nélkül vannak E számos termékek. Évek óta, hosszas vita folyik arról, hogy valójában mennyire károsak az egészségre hosszú távon.

Számos kutatás középpontjában állnak az E számokkal kapcsolatosak, és legtöbbje azt bizonyította, hogy igen is egészségkáros hatásuk van. Például az E951, azaz az aszpartámot tartalmazó édesítőszer az Európai Ramazzini Intézet tanulmánya szerint hozzájárul a rákos megbetegedések kialakulásához.
Sokan legyintenek az E számokat övező feltevésekre, de nem árt azzal tisztában lenni, hogy ezek technológiailag létrehozott, génmódosított adalékanyagok, semmi természetes nincs bennük, és olyan betegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek, mint az allergia, a neurológiai betegségek, emésztési zavarok, rák, szívbetegség. Az E100-181-ig terjedő skálán a színezékek, 200-297-ig a tartósítószerek, 300-386-ig antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok, 400-495-ig sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek, 500-585-ig savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok, 600-671-ig ízfokozók, 700-772 antibiotikumok, 900-999-ig egyéb –gázok, szintetikus mázak -, 1000-1520-ig kiegészítő anyagok.
A felsoroltak nagyon sok anyagot ölelnek fel, ami mind-mind adalék. A kérdés adott. Miért használják őket mégis, ha köztudottan ártalmasak? A profit miatt. Könnyen előállíthatóak, és sok anyagot pótolnak fillérekért. Ha szeretnénk egy kicsit megszabadulni az E-k világától, vásároljunk bio boltból.

(A kép forrása:http://www.tynemouthbeerfestival.co.uk/enumbers%20logo.jpg)