Jump to content

A gyorsétteremi kaja depresszióhoz is vezet

2014. 09. 02. 19:00

Egy nemrég végzett Spanyol kutatás szerint a gyorséttermi kaják depressziót válthatnak ki. A meglepő eredményhez egy fél éves kísérlet vezetett.

A Public Health Nutrition publikálta az eseményeket. A kísérletben depresszióval nem küzdő alanyok vettek részt, akik számára gyorséttermi ételekből összeállított diétát kellett követniük. A fél éves idő intervallum után, az alanyok több mint felénél depresszió volt diagnosztizálható.

Hogy miért? A válsz összetett. Először is, meg kell érteni, a bevitt tápérték és a mentális egészség közti összefüggést. Kutatások támasztják alá, hogy a sok stressz gyengíti a mentális állapotot, és ha erre ráteszünk egy lapáttal, tehát rossz, kevés tápanyagtartalommal rendelkező ételt fogyasztunk, napi rendszerességgel - netán azok helyettesítik a főbb étkezéseket – akkor egy idő után az immunvédelem is gyengül, túlterheltté válik. Rosszkedv uralkodik el az emberen. Egyszerűn kimerül a szervezet, mert sehonnan nem jut tápanyaghoz, a stressz pedig „felemészti” a tartalékokat.

A kevés tápanyag tartalom mellett azt is figyelembe kell venni, hogy azok, akik heti 40 óránál többet dolgoznak, nem feltétlenül figyelnek oda a kiegyensúlyozott étrendre, gyakrabban válnak függővé – pl.::alkohol, cigi – és mint köztudott, van ételfüggőség is. Azok, akik rendszeresen esznek gyorséttermi készítményeket, 51%-kal nagyobb az eséllyel válnak depresszióssá, mint azok, akik figyelnek arra, mivel pótolják egy fárasztó nap után az energia bevitelt.

(A kép forrása: http://snapabuse.com/)