Jump to content

Mi is konzerválódunk lassan a gyorsétteremes ételektől..

2014. 09. 17. 16:00

Az gyorséttermi ételeket gyakran éri az a kritika, hogy annyi tartósítószert tesznek bele, hogy szinte konzerválják több évre a hamburgert, vagy épp a sült krumplit. Mi igaz mindebből?

Mivel nagyon sokan fogyasztanak gyorséttermi menüt, egy kiadós ebéd vagy épp vacsora híján, így sokak számára érdekes lehet, hogy valójában mi is kerül a szervezetbe. Ha beülünk valamelyik gyorskajáldába a tálcára rakott papírt hátoldalán minden fel van tüntetve, de valljuk be, senki nem olvasgatja azt, illetve ha mégis, az első három sor után nem ért semmit az összetevők listájából.
Aki látta a Super Size Me című dokumentumfilmet, az pontosan tudja,mit nyomnak le a nagyvállalatok a betévedő, olcsó kajára vágyó éhes nép torkán. Aki nem látta, annak ajánlatos belenéznie egy kicsit.

Egy kedves ismerős –aki ott dolgozott - felvilágosított, arról, hogy pontosan, hogy és mi kerül a sárga-piros, fehér mázos képű bohóccal reklámozott gyorsétterem konyhájába. Ami nem meglepő, hogy minden fagyasztva érkezik, a fánk, a muffin, a hagyma, az uborka, a hús, a zsömle, egyszóval minden, amit kínálnak. A húsok átlagosan kb 30-40 másodpercet töltenek a grillen, és a beosztottak tényleg nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy a leesett húst ki kellene dobni. Ha már a húsoknál járunk, a halas burgerben nem hal van, hanem darálék, csirke, csont és bőr, némi hal ízesítéssel. Ugyan ez igaz a csirkés falatkákra, és a többire is. A legtöbb hamburgerhús csirkéből, darálékból, inakból, csontból, bőrből áll, feldúsítva rengeteg ízfokozóval és tartósítóval. A krumpli porból készül, a fagyi, almás pite, pedig nem ajánlott vegáknak, mert még abban is állat van…
Az alábbi videóban szemléltetésre kerül, mennyi tartósító van a hagyományos, illetve gyorséttermi ételekben.

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=8uHxRwQqWFo