Jump to content

A vörösbor összetevői segíthetnek az időskori emlékezetvesztésen

2015. 02. 06. 09:00

Ezen a héten napvilágot látott egy kutatás, ami arról számolt be, hogy a sör képes megóvni az agy sejtjeit a károsodástól, illetve a borban található összetevőről, és annak nemrég felfedezett hatásáról, miszerint az képes megelőzni az idő előrehaladtával jelentkező memóriagyengülést.

A vörösbor két alkotóelemét szokták kiemelni, ha a pozitív gyógyhatásról van szó. Az egyik a polifenol tartalmú hatóanyagok, a másik pedig a resveratrol. Jelen esetben, az utóbbiról lesz szó bővebben, mely képes felvenni a harcot az időskori memóriavesztéssel, sőt akár meg is tudja előzni azt.

A resveratrol hatásmechanizmusát, és megelőzési képességét patkányokon is tesztelték. A középkorú állatok resveratrol kezelést kaptak. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással lesz a bor összetevője az agyukra. Az eredmények bizakodásra adnak okot ugyanis a négy hetes kezelés után a tesztalanyok jobb memória eredményeket, és kedvet produkáltak, mint előtte. Embereken viszont még nem folytattak kísérletet.

A resveratrol megtalálható számos ételben és italban, olyanokban, mint pl.: szőlő, áfonya, mogyoró és a kakaó. Közismerten jó gyulladáscsökkentő, gátolja a vérrögképződést, szinten tartja a koleszterint, jó hatással van a szívre, illetve megfelelő mennyiség bevitele mellett rákmegelőző hatású.

A memória vesztés megelőző hatásának okáról egyelőre csak hipotézisek léteznek. Az elfogadott tézis azt mondja ki, hogy a resveratrol újra aktiválja a hippocampus elhalt, nem használt részeit, sejtjeit, ezáltal „újraindítja” az agyat.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!