Jump to content

A májregenerálás naturmedicina lexikonja II.rész

2015. 03. 12. 12:30

A májregeneráló ételek természetes gyógymódot jelentenek a megfáradt szervre. A vitamin-és szénhidrát gazdag étrendet azonban még hatékonyabbá lehet tenni, a természet gyógyszertárából származó (gyógy)növényekkel. Íme a folytatása a hosszú listának!

Ha lemaradt a gyógynövénylista első feléről, ide kattintva pótolhatja!

Gyermekláncfű: A növény univerzális hatékonyságának köszönhetően kiváló májvédő. Regenerálja, és serkenti a májsejteket.

Katángkóró: Nevével ellentétesen nagyon hasznos a máj- és epebántalmak kezelésére. Gyökeréből készíthető tea.

Máriatövis: Hatóanyaga, a silymarin, aminek kitüntetett szerepe van, ugyanis elősegíti az ép májsejtek osztódását, ezáltal fokozza a méregtelenítést, hiszen a károsodott májsejtet mentesíti a feladat alól. Gyulladáscsökkentő és májvédő funkcióval is bír. Teaként sajnos nem lehet fogyasztani, mert hatóanyaga nehezen kioldható, ezért egyéb úton kell bevinni a szervezetbe.

Orvosi Füstike: Népies nevén, földi epefű. Igazán kiváló étrend kiegészítő, és számos gyógyhatással bír. Első sorban a májbetegségekre alkalmazzák a magas alkaloidot és flavonoidot tartalma miatt, melyek segítik a májsejtek működését. Ezen felül a belek és a húgyvezeték problémáit is enyhíti, illetve a bőrbetegségek kezelésében is szerepet játszik.

(Retek: Az epekőbántalmakban szenvedők számára kötelező étrendösszetevő kéne, hogy legyen, mivel epekő hajtó hatással bír.)

Zsálya: A zsálya talán az összes gyógynövény körül a legkiválóbb, hiszen tehermentesíti a májat, és a puffadást is megszünteti. Ezen felül a nagy mennyiségű flavonoid-, illóolaj- és keserűanyag-tartalma miatt gyulladáscsökkentő, és fertőtlenítő hatással bír. Hatását akkor fejti ki igazán, ha 2-3 hétig teaként fogyasszuk.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:https://c1.staticflickr.com/)