Jump to content

A lisztek ezer változata – a lisztfajták III.rész

2015. 12. 04. 12:30

Ahány gabona, annyi féle liszt, csak tudjon az ember eligazodni a típusok és fajták között! Ha szeretnél jobban tájékozódni a lisztek világában, alább részletesen bemutatjuk, miben különbözik a fehér őrlemény tucatnyi fajtája.

A liszttípusokról bővebben az előző cikkben olvashattál, melyben a finomított-és fehérliszt illetve a tejes kiőrlésű liszt közti különbséget mutattuk be. Persze ez még nem elég a megfelelő liszt kiválásához, így összeszedtük, hogy az alábbi lisztek miben térnek el egymástól, és kinek mi ajánlott. A lisztfajták többi változatáról itt és itt olvashatsz bővebben.

Rozsliszt
Gazdag B-vitaminban, jelentős kalcium- és magnézium tartalma. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, amely tápanyagokban gazdag és segíti az emésztést. A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban magába zárja. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss állapotban.

Fehér rizsliszt
Ha rizslisztből sütünk, nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják. A fehér rizsliszt selymes textúrájú, gluténmentes. Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz, és hosszú távon segít a vércukorszint csökkentésében.

Szőlőmagliszt
Rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, olajat, mikro anyagokat és nyomelemeket tartalmaz.


További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: pinimg.com Forrás: biokalauz.hu/dm-drogeriemarkt.hu)