Jump to content

Általános tévhitek a gyümölcsökről

2015. 12. 12. 16:00

Vannak olyan általános érvényű téveszmék, melyek az évek múlásával egyre jobban beágyazódtak a köztudatba. Ilyen tévhit például, hogy a banán a leginkább hizlaló gyümölcs, vagy az, hogy a szilva, valamint és barack hasmenést okoz. Most lehull a lepel az igazságról!

 

Először is a szilva és barack - legyen szó bármely fajtájáról- nem okoz hasmenést. Csak az a gyümölcs okoz kellemetlen emésztési zavarokat, amely toxinokat tartalmaz. A félreértés abból adódhat, hogy a népi gyógyászat székrekedés ellen mindig a szilvát és a barackot ajánlotta, magas rosttartalmuk miatt. Utóbbi tulajdonsága azonban nem jelenti azt, hogy meghajt, pusztán segít a megfelelő széklet kialakításában.

A banánról azt tartják, hogy a leghizlalóbb gyümölcs, mivel ennek a legmagasabb a szénhidráttartalma (105 kcal, 24 g szénhidrát/100g), és cukrot is tartalmaz. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a benne lévő „cukor” valójában fruktóz, amit más néven diétás cukornak is neveznek.

Hasonló vád éri a sárgadinnyét is, szintén cukortartalma miatt. A sárgadinnye nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz (kb. annyit, mint a meggy), ami elenyésző mennyiség.

Végezetül legyen valami pozitívum is: az ananászról azt tartják, hogy kiváló zsírégető. Ez igaz ugyanis valóban zsírégető enzimet, úgynevezett bromelint tartalmaz.



További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: sunfestmarket.com)