Jump to content

Az erdő adta finom és egészséges ital: a fenyőszörp

2016. 01. 07. 12:30

Kevesen tudják, hogy a fenyőfa nem csak díszként és kerti növényként kiváló, hanem az egészségmegőrzés és a gasztronómiai paletta színesítésére is hivatott. A fenyőgyantából készíthető szörp nem csak finom, hanem a szervezet számára valóságos vitaminital.

A fenyő évszázadok óta az ember szolgálatában áll. Már az ókori görögök és rómaiak is felismerték a zöld levelek, a kellemes illatú gyanta és fatörzs jótékony, gyógyító hatását. Az emberöltőkön átívelő tudás mára is fennmaradt, és a fenyőt még mindig nagy becsbe tartják szerte a világon egészségjavító hatása és szépsége miatt.

Elsősorban a fenyők hajtásait, tobozát, esetleg kérgét szokás használni különböző légzőszervi és reumás panaszok, megfázás, köhögés enyhítésére, szirup, illóolaj, szörp vagy tea formájában. A fenyő tűlevele rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami az elkészítés során sem veszik el belőle. Már egy kanál fenyőszörp is nagyban támogatja az immunrendszer hatékony működését, ami a téli időszakban kiemelten fontos.

Fenyőszörpöt nagyon könnyen lehet készíteni, akár házilag is! Ha kipróbálnád, ezekre lesz szükség:

  • öt-hat marék üde zöld fenyőhajtás (lehetőleg erdői fenyőről szedett)
  • egy citrom
  • egy kilogramm cukor

Elkészítése:

Először is a friss fenyőágakat helyezzük egy lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Másodszor adjuk hozzá pár karika citromot, és forraljuk fel. Hagyjuk állni egy teljes napon keresztül majd végezetül szűrjük le és literenként egy kilogramm cukor hozzáadásával forraljuk fel újra.

A cukor elolvadását követően nincs más hátra, mint a befőttesüvegbe töltés, és a kóstolás!



További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: meta.ua)