Jump to content

Minden, amit tudni kell a laktózintoleranciáról

2016. 04. 09. 12:59

Az elmúlt évtizedben szinte megduplázódott világszerte a laktózintoleranciában szenvedők száma. A tejtermék fogyasztást követő kellemetlen tünetek sokak mindennapjait megkeserítik, ám legtöbben nem tudják mely csoportba tartoznak az intolerancia súlyosságát tekintve.

A népbetegség kategóriába sorolható ételérzékenység azt jelenti, hogy a tejben és a tejtermékekben található cukorféle a laktóz lebontására képtelen a szervezet. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje.

A betegség előfordulásának gyakorisága összefüggésben van az érintett személyek lakóhelyével, és tejtermék fogyasztási szokásaikkal. Például az USA lakosságának 22 százalékát, míg az Észak-Európában élők 15 százalékát, a Közép-Európában lévő lakosság 30 százalékát érinti az laktáz enzim hiánya. A tejtermékek ritkább fogyasztói, a mediterrán országok lakói és az ázsiai és afrikai emberek esetében ez az arány hetven és kilencven százalék között mozog. Itthon a felnőtt lakosság harminc-negyven százaléka laktózérzékeny.

A laktózérzékenységnek három fő csoportja van:

Elsődleges laktózérzékenységről akkor beszélünk, amikor azt érzékenység csak felnőttkorban jelentkezik.

Másodlagos laktózérzékenység esetében a környezet idézi elő az intoleranciát, például betegség vagy az enzim alulműködése, de a bélrendszer betegségei mellett a hiányos táplálkozás, az alkoholizmus és bélparaziták is okozhatják.

A veleszületett laktázelégtelenség már genetikai rendellenesség, mely megakadályozza a laktáz enzim termelését. Már a születéskor jelentkezik, a csecsemőkor korai szakaszában diagnosztizálják.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: tumblr.com)